Parlament: Juraj Blanár: Az obstruáló képviselők tudták, hogy megússzák a büntetést

2020. február 20. - 18:31 | Belföld

A Miroslav Beblavý körül csoportosuló, obstruáló független képviselők tisztában voltak azzal, hogy a tetteikért már nem bírságolhatók meg. Ezt csütörtökön jelentette ki Juraj Blanár (Smer-SD), a mandátumvizsgáló bizottság elnöke. A bizottsághoz Andrej Danko (SNS) házelnök fordult beadvánnyal az obstrukció miatt. A tagok egyetértettek abban, hogy a független képviselők megsértették a házszabályt.

Parlament: Juraj Blanár: Az obstruáló képviselők tudták, hogy megússzák a büntetést
Juraj Blanár (TASR)

A bizottság támogatta a fegyelmi eljárás megkezdését az obstruáló képviselők ellen, amelyet azonban a választási ciklus végéig már nem tudnak lezárni.

„Vagyis mindazt, amit tettek, hidegvérrel követték el. Tudatában voltak, hogy úgy sértik meg a demokrácia elveit, úgy szégyenítik meg a nemzeti tanács ülését, és úgy gyalázzák meg magát az üléstermet, hogy megússzák a büntetést”

– fejtette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Blanár. Hozzátette:

a képviselők 2000 eurós bírságot kaphattak volna.

A Beblavý körül csoportosuló független képviselők a rendkívüli ülés első két napján elfoglalva tartották a szónoki emelvényt. Kijelentették, hogy az ülést törvénytelenül hívták össze, és az alkotmánybíróság állásfoglalását kérték. Az obstrukció miatt Danko kétszer is megszakította az ülést, az obstruáló képviselőket pedig kiutasította az ülésteremből, ők azonban nem tettek eleget a felszólításnak. A szónoki emelvény mellől csak Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök csütörtöki felszólalását követően távoztak, miután két újabb pulpitust helyeztek el az ülésteremben.

A rendkívüli ülésen gyorsított eljárásban tervezik elfogadni a 13. nyugdíj bevezetéséről, a családi pótlék összegének megduplázásáról és az autópálya-matricák eltörléséről szóló kormányjavaslatokat. Terítékre kerülne az Isztambuli Egyezmény is.

TASR