A parlament megszavazta a nők szexuális és reproduktív egészségéről szóló EU-jelentést elutasító határozatot

2021. június 17. - 14:31 | Belföld

A parlament döntő többsége csütörtökön megszavazta azt a határozatot, amely elutasítja a nők szexuális és reproduktív egészségéről szóló EU-jelentést.

A parlament megszavazta a nők szexuális és reproduktív egészségéről szóló EU-jelentést elutasító határozatot
Fotó: TASR

Erre a Progresszív Szlovákia parlamenten kívüli párt hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán.

A jelentés figyelmeztet például a nemek közti egyenlőség fontosságára, a nemi alapú erőszak felszámolására, a minőségi szexuális oktatás és a biztonságos fogamzásgátlás elérhetőségére, vagy a nők jogára, hogy a nemzetközi emberi jogi normákkal összhangban dönthessenek a terhesség művi megszakításáról.

Az elutasító határozatot Anna Záborská (OĽaNO) terjesztette a parlament elé. A 117 jelenlévő képviselő közül 113-an szavaztak, közülük 74-en támogatták, nyolcan pedig ellenezték. Többségében az OĽaNO, a Sme rodina és a ĽSNS képviselői szavazták meg az elutasító határozatot.

A határozat által azt szerették volna elérni, hogy a parlament küldjön egy tiltakozó levelet az Európai Parlamentnek és az uniós országoknak arról, hogy a szlovák parlament nem ért egyet az EP-jelentéssel, amely szerint az EU-nak be kellene biztosítania a szexuális és reprodukciós egészség védelmét. A határozat közvetett módon a művi terhességmegszakítás ellen irányul.

A Progresszív Szlovákia szerint ezzel az OĽaNO, a Sme rodina és a ĽSNS képviselői nemzetközi szégyent hoztak Szlovákiára.


-para-

Címkék: PS, EU-jelentés, parlament