A parlament nem hagyta jóvá az ombudsman éves jelentését

2020. május 14. - 12:21 | Belföld

A parlament csütörtökön nem hagyta jóvá az ombudsman 2019-es tevékenységéről szóló éves jelentést. A jóváhagyást ellenezte 50 képviselő, mellette szavazott 34, 46 törvényhozó pedig tartózkodott.

A parlament nem hagyta jóvá az ombudsman éves jelentését
Fotó: TASR

Az ellenzék mellett a Sme rodina mozgalom frakciója és az OĽaNO legtöbb képviselője is elvetette a jelentést. Az OĽaNO 53 képviselője közül csak 11 szavazott a dokumentum jóváhagyása mellett.

Az ombudsman hivatala tavaly összesen 130 esetben állapította meg az alapvető szabadságjogok megsértését. A legtöbb eset a bírósági perek indokolatlan elnyújtásával függött össze.

Az ombudsman a 2019-es jelentés szerint foglalkozott például a szociális intézetek helyzetével, az idegenrendészeti eljárásokkal, a gyermekek és a bűncselekmények áldozatainak védelmével, a nem megfelelő rendőrségi fogdák problémájával, az illegális sterilizációk áldozatai kártérítésének ügyével, a nők reprodukciós jogaival és a szülészeti ellátás színvonalának emelésével, a külföldről történő szavazás kérdésével, valamint az ivóvízhez való korlátozott hozzáférés problémájával a blažicei romatelepen.


(TASR)