Parlament: Ondrej Dostál fegyelmi eljárást indítványozott Andrej Danko ellen

2020. február 20. - 17:50 | Belföld

Ondrej Dostál (SaS) parlamenti képviselő csütörtökön indítványozta, hogy a mandátumvizsgáló bizottság indítson fegyelmi eljárást Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke ellen. Állítása szerint Danko február 19-én, szerdán megsértette a házszabályt.

Parlament: Ondrej Dostál fegyelmi eljárást indítványozott Andrej Danko ellen
Andrej Danko (TASR)

Dostál rámutatott, hogy a házszabály értelmében az ülésteremből kiutasított képviselőnek joga van fellebbezni az intézkedés ellen. A fellebbezésről a plénum hivatott szavazással dönteni.

„Miroslav Beblavý és én is szerettünk volna előterjeszteni egy ügyrendi javaslatot, de az ülést vezető Danko nem adta meg nekünk a szót”

– közölte Dostál, aki szerint a házelnök akadályozta Beblavýt a képviselői joga gyakorlásában.

Ondrej Dostál (TASR)

Juraj Blanár (Smer-SD), a mandátumvizsgáló bizottság elnöke a TASR hírügynökségnek elmondta:

Dostál indítványáról csak azután szerzett tudomást, hogy véget ért a csütörtöki bizottsági ülés. Hozzáfűzte: először át kell tanulmányoznia a beadványt és az indoklást. Hangsúlyozta, hogy a bizottság minden egyes beadványt kivizsgál.

A Beblavý körül csoportosuló független képviselők a rendkívüli ülés első két napján elfoglalva tartották a szónoki emelvényt. Kijelentették, hogy az ülést törvénytelenül hívták össze, és az alkotmánybíróság állásfoglalását kérték. Az obstrukció miatt Danko kétszer is megszakította az ülést, az obstruáló képviselőket pedig kiutasította az ülésteremből, ők azonban nem tettek eleget a felszólításnak. A szónoki emelvény mellől csak Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök csütörtöki felszólalását követően távoztak, a rendkívüli ülés harmadik napján.

TASR