Parlamenten kívülről a KDH és az MKP is előrehozott választást akar

"Szlovákia számára az egyetlen tisztességes megoldást az előrehozott választás jelenti, melyet minél előbb meg kell tartani" – jelentette ki kedden Alojz Hlina, a KDH elnöke, aki egyben felszólította Richard Sulíkot, a legerősebb ellenzéki párt, az SaS elnökét, hogy hívjon össze egy ellenzéki találkozót, melyen az ellenzéki pártok képviselői egyeztetnék a további lépéseket. „Készek vagyunk részt venni egy ilyen találkozón” – üzente Hlina.

Parlamenten kívülről a KDH és az MKP is előrehozott választást akar
Alojz Hlina és Menyhárt József (Fotók: TASR)

„Felszólítjuk a kormánykoalíció pártjait, hogy a lehető leggyorsabban egyezzenek meg az előrehozott választások megtartásáról” – foglalt állást Menyhárt József, az MKP elnöke, hozzátéve: „A magyarság mindig a demokratikus, haladó pártok oldalán állt. A Smer és az SNS alkotta koalícióban szerepet vállaló magyar politikusoknak sikerült eljátszani ezt a negyedszázadon keresztül épített társadalmi tőkét és szövetséget” - vélekedett.

Egyelőre nem született koalíciós egyezség az előrehozott választásokról – jelentette ki Andrej Danko, az SNS és a parlament elnöke kedden, aki szerint a tárgyalásokon szóba került Robert Fico (Smer-SD) kormányfő lecserélése is. A koalíciós partnerek nem vetették még el teljesen a kormány mélyreható átalakításának lehetőségét sem - tette hozzá.

Bugár Béla, a Híd párt elnöke hétfő éjszaka jelentette be, hogy a párt tárgyalni fog az SNS-szel az előrehozott választásokról, hozzátéve: Fico korábban elutasította ezt a lehetőséget. Ha nem sikerül megegyezni, a párt kilép a koalícióból.

Az SNS hétfői állásfoglalása szerint készek tárgyalni a kormány átalakításáról és az előrehozott választásokról is, ha a koalíció például elveszíti a Híd képviselőinek támogatását.

(TASR)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.