Parlamenti cirkusz: Dankóék túljártak Beblavýék eszén, elkezdődött a rendkívüli ülés (VIDEÓ)

2020. február 20. - 09:25 | Belföld

Két sikertelen próbálkozás után csütörtökön sikerült megnyitni a parlamenti ülést.

Parlamenti cirkusz: Dankóék túljártak Beblavýék eszén, elkezdődött a rendkívüli ülés (VIDEÓ)
Fotók: TASR

Miroslav Beblavý ellenzéki képviselő és társai kedd óta folyatamatosan blokkolják a rendkívüli ülés elkezdését. Csütörtökön reggel sem mozdultak a szószéktől, Andrej Danko (SNS) házelnök azonban más megoldást talált, hogy elkezdődhessen az ülés: további két szónoki emelvényt vitetett az ülésterembe.

Danko megjegyezte, ma már akkor is megkezdik az ülést, ha az ellenzéki képviselők odaszögezik magukat a padlóhoz. Beblavýék eleinte az új szószékeket is elfoglalták, nem sokkal később azonban, miután Danko ismét felszólította őket, abbahagyták az obstrukciót.

A rendkívüli ülést rendhagyó módon Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő beszéde nyitotta meg, amelyben arról beszélt, hogy az ülést blokkoló képviselőknek téves elképzeléseik vannak a demokráciáról, a nyilvánosságot pedig arra szólította fel, hogy ítéljék el a tettüket, amely "példa nélküli a szlovák történelemben".

Pellegrini hozzátette, szégyelli magát az egész ellenzék miatt.

Beblavý és társai az ülésteremben töltötték az éjszakát, mert meg akarták akadályozni a rendkívüli ülés összehívását.

Az ellenzékiek kedden és szerdán is meghiúsították a rendkívüli ülést, miután elfoglalták a pulpitust. A szószékre az ellenzékiek egy tortát is kitettek - ezzel akarták jelképezni Fico és Marián Kotleba "házasságát".

A képviselőknek három törvénytervezetet kell megvitatniuk gyorsított eljárás keretében: a családtámogatások emeléséről, a 13. nyugdíj bevezetéséről és az autópályadíj eltörléséről szóló javaslatot. Az Isztambuli Egyezményről is tárgyalni fognak.


(TASR/para)