A parlamenti pártok elnökei feszültek egymásnak a köztévében, a Smer helye üresen maradt

2020. február 23. - 17:27 | Belföld

Az RTVS O 5 minút 20 című vasárnapi vitaműsorának a parlamentben lévő politikai pártok elnökei voltak a vendégei a Smer-SD kivételével.

A parlamenti pártok elnökei feszültek egymásnak a köztévében, a Smer helye üresen maradt
Fotó: RTVS

A műsorban az összes parlamentben lévő párt vezetője megjelent, kivéve a Smert, Robert Fico ugyanis nem vett részt a vitán, sem Peter Pellegrini kormányfő, aki vasárnap délelőtt légúti panaszok miatt kórházba került.

Az OĽaNO, az SaS, a Sme rodina és az ĽSNS ellenzéki pártok megegyeztek abban, hogy ha a jövő heti választások után koalíciót alkotnak majd, be akarják vezetni a politikusok anyagi felelősségvállalását.

Bugár Béla, a Híd elnöke megemlítette, hogy a politikusok anyagi felelősségvállalását már a korábbi hidas igazságügyi miniszter, Lucia Žitňanská is javasolta, de a Smer nem értett vele egyet.

Andrej Danko, az SNS elnöke Igor Matovičot bírálta, amiért a politikusok anyagi felelősségvállalásáról beszél, miközben a saját vagyonát a feleségére íratta.

A Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Marian Kočnerrel kapcsolatban Bugár kijelentette, vele kapcsolatban az összes eddigi kormány hibázott azzal, hogy nem figyeltek oda arra, miként építette ki Kočner a saját világát.

Matovič szerint Kočner csak a jéghegy csúcsa, mert Szlovákiában több tíz, lehet, hogy több száz hasonló személy van. Sulík ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy maffiaállamban élünk, amelyben oligarchák uralkodnak. „Kulcsfontosságú ezért a főügyész és a speciális ügyész leváltása, hogy ezekre a pozíciókra szakmailag és morális szempontból is alkalmas személyek kerüljenek. Ez az új koalíció első feladata” – mondta Sulík. Matovič hozzátette, meg kell változtatni a rendszert is, amely alapján kialakul a korrupciós környezet.

Boris Kollár, a Sme rodina vezetője a rendkívüli parlamenti ülés kapcsán megemlítette, a pártja az aktuális ciklusban már kétszer javasolta a 13. havi nyugdíj bevezetését, a kormánykoalícióból viszont senki nem szavazott mellette.

Danko Kollárral kapcsolatban elmondta, ő valójában Marián Kočner rózsaszín kiadásban, a Sme rodina elnöke pedig azzal vágott vissza, hogy Dankónak orvosi segítségre lenne szüksége.

Matovič megpendítette, hogy ellenőrizni kellene az alkoholfogyasztást a parlamentben, „hogy az olyan képviselők, mint Andrej Danko ne járhassanak részegen munkába”.

Bugár Robert Fico arra irányuló kritikájára, hogy a Híd nem támogatta a rendkívüli ülést, megjegyezte, hogy soha a választások előtt ilyen rövid idővel nem hívtak össze parlamenti ülést.

A jövő heti választásokkal kapcsolatban elmondták, az OĽaNO és az SaS kizárja az együttműködést a Smerrel, az SNS-szel és az ĽSNS-szel. A Smerrel és az ĽSNS-szel a Híd és a Sme rodina sem akar együttműködni. Az SNS elutasítja az ĽSNS-t, Kotlebáék pedig bármelyik politikai párttal tárgyalóasztalhoz ülnének.


(TASR)