Parlamenti tragikomédiával kezdődött a nap kedden is

2023. május 30. - 10:53 | Belföld

Elmarad a parlament rendkívüli ülése, amelyen a korábbi ülés napirendjéből kimaradó törvényeket vitatták volna meg a képviselők. Kedden reggel sem volt határozatképes a parlament, a törvényjavaslatokról ezért a következő, június 13-án kezdődő rendes ülésen tárgyalnak.

Parlamenti tragikomédiával kezdődött a nap kedden is
Fotó: TASR - Pavol Zachar

A rendkívüli ülésen az OĽaNO képviselői a mozgalom, valamint a kormány által előterjesztett javaslatokkal akartak foglalkozni, mivel a májusi ülés azelőtt véget ért, hogy azokról szavazhattak volna. Az OĽaNO eredetileg az összes májusi napirendi pont megvitatását kezdeményezte, ám néhány párt ezt az elképzelést bírálta, ezért az OĽaNO új napirendi javaslatot terjesztett elő.

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke bírálta az SaS, a Demokrati, illetve a Progresívne Slovensko (PS) képviselőit, amiért nem tették lehetővé a szavazást. „Reménykedtünk, hogy felébrednek a kollégák, főleg a demokrata képviselők. Még Mečiar se engedte meg magának azt, amit a PS, az SaS és a Demokrati” – mondta kedden Matovič a sikertelen parlamenti próbálkozás után. Szerinte Vladimír Mečiar egykori kormányfő sem tette meg azt, hogy blokkolta volna közel 40 megvitatott törvénytervezetről a szavazást.

Matovič hozzátette, ez lett volna az utolsó esély módosítani a Btk. 363-as paragrafusát, elfogadni a vagyon eredetéről szóló törvény módosítását, emelni a súlyosan egészségkárosodott személyek támogatását és jóváhagyni, hogy minden településen legyen nyilvános helyen defibrillátor. Mérlegelik, hogy van-e értelme újabb rendkívüli ülést kezdeményezni ezek megvitatására.

Matovič nem közölte, hogy pontosan mikor találkozik Ódor Lajos kormányfővel. „Megegyeztünk, hogy a héten megegyezünk az időpontról” – mondta, hozzátéve, képviselői nem akarnak bizalmat szavazni olyan kormánynak, amely nem támogatja a családokat. Matovič arra is kíváncsi lesz, mi Ódor véleménye a parlamenti történésekről.

Kapcsolódó cikk:
Matovičék folytatnák a káoszt a parlamentben, de egyelőre ez sem sikerül nekik

(TASR)

Címkék: parlament