Parlamenti választások: A statisztikai hivatal felkészült az eredmények feldolgozására

2020. február 27. - 20:15 | Belföld

A Szlovák Statisztikai Hivatala felkészült a szombati (február 29.) parlamenti választások eredményinek feldolgozására, és előkészített egy biztonsági projektet is. Erről Alexander Ballek, a hivatal elnöke számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az esetleges műszaki problémáknak vagy hackertámadásoknak sem szabadna gondot okozniuk.

Parlamenti választások: A statisztikai hivatal felkészült az eredmények feldolgozására
Illusztrációs felvétel (TASR)

Szavazni 2926 település 5998 választókörzetében lehet majd. Ebből egyet újonnan létesítettek azon külföldi szavazók számára, akiknek nem Szlovákiában van az állandó lakhelyük. A statisztikai hivatal összesen 50 darab szervezeti egységet hozott létre a szavazatok összesítésére és a választási jegyzőkönyvek feldolgozására. A legnagyobb szervezeti egység a pozsonyi lesz, ahol 402 választókörzet eredményeit fogják összesíteni.

Az eredményeket a statisztikai hivatal 1571 alkalmazottja fogja feldolgozni. Összesen 780 számítógépen és 376 nyomtatóval fognak dolgozni. A hivatal háromszor is letesztelte a küszöbön álló parlamenti választásokkal összefüggésben a szavazatok összesítését és az eredmények feldolgozását.

Az eredmények feldolgozására a Statisztikai Hivatal ezúttal is az integrált választási információs rendszert (IVIS) fogja használni. Az adatok elektronikus feldolgozása iránt a választókörzetek csaknem 70 százaléka mutatott érdeklődést. 2016-ban ez az arány még csak 30 százalék volt.

A választások első, időközi eredményeit fokozatosan fogják közzétenni a szavazóhelyiségek bezárása, vagyis 22 óra után a www.volbysr.sk weboldalon. Ballek elmondása szerint az adatokat nagyjából tízpercenként fogják frissíteni. Az országos időközi eredmények mellett közzéteszik majd azt is, a polgárok hogyan szavaztak az egyes megyékben és járásokban, összesíteni fogják a preferenciaszavazatokat is.

A választások hivatalos eredményét azután teszik közzé, hogy azt jóváhagyta az Állami Választási Bizottság. Erre várhatóan március 1-jén, vasárnap kerül sor. A végleges eredményeket városokra, városrészekre, községekre és választókörzetekre lebontva is közzéteszik majd.

A parlamenti választásokra 2020. február 29-én kerül sor. A választások összköltsége meghaladja a 12,6 millió eurót. Az önálló Szlovák Köztársaság történetében ez lesz a nyolcadik parlamenti választás. Összesen több mint 4,4 millió választópolgár jogosult a szavazásra. A szavazólapon az adott párt legfeljebb négy képviselőjelöltjét lehet majd karikázni. A szavazólapot karikázás nélkül is az urnába dobhatjuk.  

TASR