A „partneri együttélésről” fogadna el törvényt az SaS, élhetnének vele a meleg és a heteroszexuális párok is

2022. augusztus 25. - 19:07 | Belföld

Az SaS még kormánypártként benyújtja a parlamentbe a partneri együttélésről szóló törvényt, amely jogokat biztosít azoknak a pároknak, akik nem kötöttek vagy nem köthetnek házasságot. A jogszabály kínálta lehetőségekkel élhetnek majd a heteroszexuális és a homoszexuális párok is. Magyarországon ilyen törvény már 2009 óta létezik, de csak a meleg párokra vonatkozik: ez a "bejegyzett élettársi kapcsolat" lehetőségét kínálja számukra.

A „partneri együttélésről” fogadna el törvényt az SaS, élhetnének vele a meleg és a heteroszexuális párok is
A javaslat már a parlamentben van (Fotó: SaS-Facebook)

A partneri együttélésről szóló jogszabály segítség lesz a homoszexuális pároknak, de élhetnek majd vele a heteroszexuális párok is, akik valamilyen okból nem akarnak házasságot kötni. A legtöbb segítséget azonban a homoszexuális pároknak jelenti majd, akiknek eddig semmilyen lehetőségük nem volt kapcsolatuk hivatalossá tételére.

„Az azonos nemű párok a társadalmunkban, de mindenhol máshol a világban a mindennapok részei. Szlovákiában azonban az együttélésük mégsincs semmilyen módon törvényesítve” – magyarázta a törvénytervezet benyújtását Ondrej Dostál (SaS-OKS), az igazságügyi minisztérium államtitkára.

Szerinte az államilag elismert párkapcsolat, az azonos nemű párok esetében is, a teljes értékű élethez való joguk megvalósítása. „A kormányprogram tartalmazza a közös háztartásban élők vagyoni jogainak fejlesztését, mi ezt a célt akarjuk megvalósítani ezzel a javaslattal” – indokolta az előterjesztést az államtitkár.

Mit tartalmaz majd a törvény

A törvény általános célja két természetes személy kölcsönös viszonyának igazolása az állam és harmadik személyek irányába, éppen ezért a jogszabály nemcsak az azonos nemű párokra, hanem a heteroszexuális kapcsolatokra is vonatkozik majd.

„Azok az eltérő nemű párok is élhetnek vele, akik valamilyen oknál fogva nem akarnak összeházasodni” – magyarázta Dostál.

Szerinte ezzel javul az életminőségük, mert erősödik a kapcsolatuk társadalmi stabilitása.

A jogszabály kezelni fogja a vagyoni kérdéseket és segítséget nyújt majd bizonyos élethelyzetekben. Kimondja azt is, hogy a kapcsolat közjegyzői okirattal hozható létre és szüntethető meg. A partneri együttélésben élőkre vonatkozik majd a házastársi osztatlan közös tulajdon, ami jelenleg csak házastársakra vonatkozik. Örökölhetnek majd egymás után, az egy kapcsolatban élőket pedig a törvény elfogadása után „közeli hozzátartozóknak” tartja majd a szlovák jog.

„Olyan, a heteroszexuális kapcsolatban élők számára természetes jogokat kapnak meg, mint például a biztosítási kedvezményezetti státusz, vagy az, hogy szabadnapot kaphatnak majd a munkahelyükön, ha orvoshoz kell elkísérniük partnerüket” – magyarázta Dostál.

Joguk lesz az özvegyi nyugdíjra a partner elhunyta után, és megkapják majd az orvosi dokumentációt a partnerük súlyos betegsége vagy halála esetén. Eltartási kötelezettségük keletkezik, képviselhetik egymást a hivatalok előtt és családi adókedvezményeket vehetnek majd igénybe.

A legkonzervatívabb uniós országok is többet adnak

Az SaS szerint semmi olyan, új eleme nincs a törvénynek, amelyet korábbi javaslataik ne tartalmaztak volna. „Az Európai Unió tagállamaiban egyáltalán nem ritkaság az ilyen törvény, sőt, 13 tagországban egyszerűen engedélyezik a házasságot az azonos neműek számára, és további 8 tagállamban létezik a regisztrált partnerség kapcsolata” – jelentette ki Jarmila Halgašová parlamenti képviselő.

– A konzervatív Spanyolország például már 2005-ben engedélyezte az azonos nemű párok házasságát.”

Jana Bittó Cigániková (SaS) szerint az előterjesztett jogszabály senkinek nem árt, senkinek a jogait nem csorbítja. „Mi csak a létező diszkriminációt szüntetjük meg a jogszabállyal” – magarázta a képviselő.

Nincs egyezség a koalícióban

A jogszabály Ondrej Dostál szerint összhangban van a jelenlegi kormányprogrammal, de a többi koalíciós partnerrel nem egyeztettek. „Ez egy visszafogott javaslat, többet is bele lehetne tenni, de mi olyan javaslatot akartunk, amit a koalíciós partnereink is támogatni tudnak” – magyarázta Dostál.

Boris Kollár, a Sme rodina elnöke már kijelentette, hogy a törvénnyel tartalmilag nincs problémájuk, mégsem fogják támogatni, mert szerintük ez oda vezethet, hogy „Brüsszel ráerőlteti Szlovákiára az akaratát”. Anna Záborská (OĽaNO-KÚ) már jelezte, hogy elítéli az SaS javaslatát, mert az csak „még jobban megosztja Szlovákia társadalmát”.

Hasonló javaslat előterjesztésére készül a Progresszív Szlovákia is.

Milyen a magyarországi szabályozás?

Hasonló szabályozás létezik Magyarországon is, a törvényt 2007-ben fogadták el, és 2009-ben lépett életbe. Ez biztosítja a bejegyzett párkapcsolat lehetőségét a meleg párok számára. Viszont Magyarországon kétféle „hivatalos” élettársi kapcsolat létezik. A meleg párok számára a már említett „bejegyzett élettársi kapcsolat”, ezt hetero személyek nem köthetik meg.

„A bejegyzett élettársak kizárólag azonos nemű, 18 év feletti párok lehetnek – írja internetes tájékoztatójában Kovács Krisztián ügyvéd. – A jogalkotó úgy döntött, hogy lehetőleg nem foglalkozik minden külön törvényben az egynemű párokkal, így a bejegyzett élettársakról szóló törvény kb. annyit ír, hogy ahol törvény házastársakat említ, az alatt bejegyzett élettársakat is érteni kell.”

A bejegyzett élettársi kapcsolatot anyakönyvvezető előtt kell létesíteni, gyakorlatilag mint a házasságot. A másik lehetőség a regisztrált párkapcsolat, ez azonban gyakorlatilag semmivel sem ad több jogot, mint a nem regisztrált párkapcsolat, és megkötni is csak közjegyző előtt lehet.

- lpj -