Pártot alapít az egykori SIS-ügynök

2017. augusztus 9. - 19:11 | Belföld

A Cieľ (Cél) elnevezésű, újonnan alakuló párt mögött az egykori újságíró, majd a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) hírszerző egységének igazgatója, Peter Tóth áll - tudta meg az Aktuality.sk.

Pártot alapít az egykori SIS-ügynök
Peter Tóth (Fotó: SME - Tomáš Benedikovič)

A portál belügyminisztériumi forrásra hivatkozva közölte, hogy a tárcánál már bejelentették a párt alapítási szándékát. Az előkészítő bizottság egyik tagja Peter Tóth.

Ezt maga Tóth is megerősítette a TASR megkeresésére. "Egy szabad ország szabad polgára vagyok, és csak azt teszem, amit lehetővé tesz számomra is az alkotmány és a törvények" - jegyezte meg.

Az előkészítő bizottság tagja Tóth mellett az az Alexandra Janoušková, aki annak idején ugyancsak a médiában dolgozott, és többek között ő moderálta Peter Tóth és az egykori SIS-igazgató, Ivan Lexa beszélgetését.

Peter Tóth 1995 és 1998 között a SME napilapnak írt a Lexa-féle SIS piszkos praktikáiról, később azonban ő maga lett a titkosszolgálat ügynöke, miközben erről az újságnál nem tudtak.

Szlovákiában a belügyminisztérium adatai szerint jelenleg 150 párt létezik, ebből 60 aktív, 90-nek pedig folyamatban van a likvidálása.

Egy párt megalapításához 10 ezer aláírást kell összegyűjteni, majd azt benyújtani a belügyminisztériumhoz. Pártalapítás azonban lehetséges úgy is, hogyha valaki megvásárol egy már létező, de nem tevékenykedő formációt, majd átnevezi.

(TASR/Aktuality.sk)

Címkék: Peter Tóth