Partra szállhattak a menekültek Máltán, hat ország fogadja be őket

2019. augusztus 24. - 10:57 | Külföld

Az Ocean Viking nevű mentőhajó 356 utasa péntek éjjel partra szállt Máltán, miután hat európai uniós ország jelezte: befogadja őket.

Partra szállhattak a menekültek Máltán, hat ország fogadja be őket
Fotó: AP/SITA

Az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül nevű civil szervezetek hajóján két hete veszteglő emberek péntek délután átszálltak a máltai hadsereg hajóira, amelyek éjszaka partra tették őket a szigetországban.

A többségében szudáni menekülteket a bevándorlási hivatal tisztségviselői elszállították, hogy átvilágítsák, regisztrálják és elszállásolják őket, amíg útnak nem indulnak Franciaország, Írország, Luxemburg, Németország, Portugália és Románia felé.

Christophe Castaner francia belügyminiszter arról számolt be, hogy országa 150 embert fogadott be.

Max Avis, az SOS Méditerranée egyik vezetője kiszámítható és állandó európai mechanizmus létrehozását sürgette a Földközi-tengeren kimentett menedékkérők partra szállításában és elhelyezésében a jelenlegi eseti jellegű megoldások helyett, amelyek szerinte fokozzák az érintettek szenvedését.

Az Ocean Viking Marseille felé vette az irányt, hogy a készletek feltöltését követően folytathassa küldetését a Földközi-tengeren.

(MTI)