Pataky: Ne csak a fitnesseket, az önkormányzatokat is segítse a kormány

2020. június 5. - 20:23 | Belföld

Nyílt levélben figyelmezteti Igor Matovič kormányfőt Pataky Károly (Híd), Királyhelmec polgármestere az önkormányzatok tarthatatlan anyagi helyzetére.

Pataky Károly
Fotó: TASR

A Híd alelnöke szerint a járványhelyzet miatt kialakult anyagi válsághelyzeten a kormánynak kell segítenie. „Ha a kormány nem siet haladéktalanul és célirányosan az önkormányzatok segítségére, a jelenlegi helyzet hosszú ideig nem tartható fent, és

fennáll annak veszélye, hogy a települések még azokat a feladataikat sem lesznek képesek ellátni, melyeket számukra törvények írnak elő”

– írja levelében a polgármester.

Attól tart, hogy a kormány megfeledkezett az önkormányzatokról, amelyek pedig erejükön felül segítették a járvány leküzdését. „Úgy tűnik ugyanis, hogy az ön által vezetett kormány – egyébként nagyon helyesen – már a fitness centrumok és a szoláriumok üzemeltetőinek gondjának enyhítését is magára vállalta, ám az önkormányzatokról mintha megfeledkezett volna” – írja Pataky.

A járványhelyzet, és a miatta kialakult gazdasági válság az önkormányzatokat sújtja a legnagyobb mértékben. „Azok az anyagi források, melyek a települések rendelkezésére álltak, lassan kimerültek. Azzal, hogy a vállalkozók lehetőséget kaptak a bérleti díjak kifizetésének elhalasztására, a mi bevételeink csökkentek. Arra bizonyára felesleges felhívnom a figyelmét, hogy az önkormányzatok bevételeinek döntő része az általános jövedelemadóból származó állami támogatásokból származik, s

ha a gazdaságban soha nem látott recesszió érezteti hatását – ahogyan azt most tapasztaljuk – a bevételeink még radikálisabb mértékben csökkennek”

- tájékoztatja a miniszterelnököt Pataky. A kormánynak szerinte az önkormányzatok megsegítését mielőbb meg kell kezdeni.

„Arra kérem önt, haladéktalanul hozza nyilvánosságra az önkormányzatok anyagi terheinek enyhítésére, illetve a plusz források biztosítására vonatkozó elképzeléseit, és az abban foglaltakat záros határidőn belül valósítsa meg”

- üzente Pataky Matovičnak.

- para -