Pattanásig feszült a viszony a dunaszerdahelyi VMK és a Csallóközi vezetése között

2023. október 10. - 15:11 | Régió

Petíciót indítottak, mellyel a néptáncegyüttes vezetése mellett állnak ki a szülők és a felnőtt táncosok, az üggyel pedig már a városi képviselő-testület mellett működő kulturális szakbizottság is foglalkozik.

Pattanásig feszült a viszony a dunaszerdahelyi VMK és a Csallóközi vezetése között
Fotók: Cséfalvay Á. András, ill. archívum

A múlt héten egy petíciót kaptunk kézhez, melyet a megfogalmazás szerint a Csallóköziben táncoló gyermekek szülei és az együttesben táncoló felnőttek indítottak. „Felháborodásunkat és elégedetlenségünket fejezzük ki a Csaplár Benedek VMK igazgatónője, Takács Tímea méltánytalan viselkedése miatt a táncegyüttes vezetői, Oláh Attila és Fecske Renáta felé. Egyúttal támogatászunkról biztosítjuk a két oktatót, akiknek munkája óriási jelentőséggel bír néptánckedvelő gyermekeink körében. A két vezető kiemelkedő szakmai tudásáról és áldozatos munkájának eredményeiről tesznek tanúbizonyságot a neves külföldi hazai versenyeken, fesztiválokon aratott elismerések” – fogalmaznak a petícióban.

A néptáncegyüttes 1954-ben alakult Pozsonypüspökin, székhelyét később Somorjára, majd Dunaszerdahelyre helyezte át. A csoport vezetői korábban Strieženec Horváth Rudolf, Quiittner János, Dudek Ferenc és Brandl Ferenc voltak, mígnem 10 évvel ezelőtt Oláh Attila vette át. Oláh Attila akkoriban az Ifjú Szivek Táncszínház táncosa volt, a Csallóközi vezetésére pedig Ibolya Ildikó, a művelődési központ korábbi igazgatónője kért fel. 2014-ben, az akkor 60 éves együttes Dunaszerdahelyen Pro Urbe-díjban részesült. Akkoriban még csak felnőtt táncosaik voltak, mára azonban a létszámuk különböző korosztályokban, gyakorlatilag az óvodásoktól és kisiskolásoktól kezdődően mintegy 180 főre nőtt.

Paraméter-felvétel

Oláh Attila, illetve Hájos Zoltán a Csallóközinek megítélt Pro Urbe-díjjal

Oláh Attila megkeresésünkre nem kívánta részletezni a történteket, csupán annyit közölt, hogy megromlott a viszonya a művelődési központ igazgatónőjével, Takács Tímeával.

„Régóta ismerjük egymást, és amíg a városházán dolgozott, jó munkakapcsolat volt közöttünk, viszont azt követően, hogy átvette a VMK vezetését, a viszonyunk egyre csak romlik. A részletekbe nem szeretnék belemenni” – szögezte le.

Ez az egész odáig fajult, hogy a két felet a képviselő-testület kulturális bizottsága is meghallgatja, a tanácskozásra szerdán kerül sor. Oláh Attila éppen ezzel indokolta, hogy nem beszél a részletekről, szavai szerint nem szeretné a kedélyeket felszítani.

„Az is lehet, hogy a 70 éves együttes megszűnik, ha a város vezetése úgy dönt, nem lojális velünk szemben” – figyelmeztetett.

A részletekről nem kívánt egyelőre beszélni az igagzatónő, Takács Tímea sem, ugyancsak a bizottsági ülésre hivatkozva. Szavai szerint nem zárkózik el a nyilatkozattól, csak ezt a bizottsági ülés után teszi meg.

Vége a patthelyzetnek - megszavazták Takács Tímeát a dunaszerdahelyi VMK igazgatójának!

Takács Tímea

Négy évvel ezelőtt, amikor a városi képviselő-testület a VMK új vezetőjéről döntött, egy ideig patthelyzet alakult ki. A pályázati bizottság Takács Tímea pályázatát néhány ponttal magasabbra értékelték Ibolya Ildikóénál, az általuk javasolt győztes mellett azonban a független képviselők mellett nem állt ki a teljes MKP-frakció sem a testületen belül. Öten is (Dohorák Sándor, Földes Károly, Puha György, Garay László, Hodosy Szabolcs) tartózkodtak, amikor a kinevezéséről szóló határozatról szavaztak.

Miután az ülést követően néhány napon belül lejárt Ibolya Ildikó megbízatási ideje, a kulturális szakbizottság javaslata alapján a polgármester átmenetileg Iván Pétert, a Kortárs Magyar Galéria igazgatóját bízta meg a VMK vezetésével is. A városi testület két hónappal később tért vissza ehhez a kérdéshez, akkor pedig már az MKP teljes frakciója kiállt Takács Tímea kinevezése mellett.

(SzT)