Paulo Coelho kért bocsánatot Macrontól és a franciáktól a tapló brazil elnök miatt

2019. augusztus 27. - 18:15 | Külföld

Paulo Coelho világhírű brazil író a Twitteren kért bocsánatot Emmanuel Macron francia elnöktől és "francia barátaitól" a brazil elnök szavai miatt.

Paulo Coelho kért bocsánatot Macrontól és a franciáktól a tapló brazil elnök miatt
Jair Bolsonaro (Fotó: AP/SITA)

"Bocsásson meg, ezer bocsánat" - mondta el Coelho a közösségi mikroblogon hétfőn posztolt videójában. Az alkimista szerzője elnézést kér Jair Bolsonaro brazil elnök "hisztérikus kirohanása miatt Franciaország, Macron elnök és az elnök felesége ellen".

Az 1947-ben Rio de Janeiróban született író, az ENSZ békenagykövete, arról is beszélt, hogy "miközben az Amazonas ég, a brazil kormánynak nincsenek érvei, csak sérteget, tagad, semmit sem mond, és nem teljesíti kötelességét".

Macron és a brazil elnök, Bolsonaro éles hangú szóváltásba keveredett az elmúlt napokban. Bolsonaro egy szexista Facebook-bejegyzésével is felháborodást váltott ki, amelyben Brigitte Macront, a francia fist ladyt inzultálta.

Macron "rendkívül tiszteletlennek" minősítette Bolsonaro viselkedését és reményét fejezte ki, hogy hivatali ideje gyorsan befejeződik. A brazil elnök válaszul elfogadhatatlannak nevezte Marcon "támadásait".

A szélsőjobboldali brazil vezető elzárkózott attól, hogy az Amazonas őserdeiben pusztító tüzeket külföldi segítséggel oltsák. Marcron a G7-csúcstalálkozón az Amazonas-térség országainak távollétében a régióban pusztító tüzekről beszélt, Bolsonaro pedig ezt "gyarmatosító mentalitásként" értelmezte. Macron ezután Bolsonaro környezetvédelmi politikája miatt bejelentette a szabadkereskedelmi megállapodás blokkolását a Dél-amerikai Közös Piaccal, a Mercosurral.

A DisculpaBrigitte (Bocsánat, Brigitte) hashtag alatt számos twitterező vette védelmébe a francia first ladyt és fejezte ki szégyenkezését.

(MTI)