Pavel-Fico találkozó: Európa és a világ jelenlegi biztonsági helyzetéről és országaik egymáshoz való viszonyulásáról tárgyalt a két politikus

2023. november 24. - 17:28 | Belföld

A Cseh Köztársaság és Szlovákia közötti jó kapcsolatok prioritást élveznek, a választások előtti retorika már nem fér bele a két ország jelenlegi együttműködésébe.

Pavel-Fico találkozó: Európa és a világ jelenlegi biztonsági helyzetéről és országaik egymáshoz való viszonyulásáról tárgyalt a két politikus
Fotó: TASR

Petr Pavel cseh államfő ezt Robert Fico szlovák kormányfővel folytatott megbeszélése után mondta. Ezt a prágai vár jelentette be pénteken – számol be a prágai TASR.

A cseh elnök Európa és a világ jelenlegi biztonsági helyzetéről és egymáshoz való viszonyulásáról tárgyalt Ficóval

"Országaink közötti jó kapcsolatok abszolút prioritást élveznek, a választások előtti retorika a jelenlegi együttműködésbe már nem léphet be"

- mondta az elnök.

A prágai várban tartott rövid találkozó célja a kommunikáció új szintjének felállítása és a két ország kapcsolatának színvonalon felüli minőségének megerősítése volt. A Prágai Várhivatal (KPR) szerint Pavel meg van győződve arról, hogy Szlovákia továbbra is Csehország fontos szövetségese marad az EU-ban és a NATO-ban, és fejleszti a szomszédos gazdasági és politikai kapcsolatokat.

Fico pénteken első prágai külföldi látogatásán találkozott Miloš Vystrčillal, a cseh szenátus elnökével és Markéta Pekarová Adamovával, a képviselőház vezetőjével. Petr Fiala miniszterelnök reggel fogadta őt. A prágai várban tartott megbeszélés után Fico meglátogatta Miloš Zeman cseh exelnököt, és találkozót tervez Andrej Babiš ellenzéki politikussal és az ANO mozgalom elnökével is.

TASR/para

Címkék: Robert Fico, Petr Pavel