Pavol Ďurka nyomozó ellen újabb eljárás indult

2021. október 18. - 19:52 | Belföld

Pavol Ďurka, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója ellen újabb büntetőeljárást indított az Ellenőrzési Szolgálat gondatlanságból elkövetett bűncselekmény, konkrétan köztisztviselő tevékenységének akadályozása ügyében. Erre a Denník N napilap hívta fel a figyelmet hétfőn.

Pavol Ďurka nyomozó ellen újabb eljárás indult
Pavol Ďurka (TASR)

Martin Lenner felügyelő azzal vádolta, hogy hanyagságból elmulasztotta a köztisztviselői kötelességét. Az ellenőrzés szerint Ďurka bűncselekményt követett el, amikor a Takáč-féle maffiaklán egyik tagja, František Böhm esetében nem tájékoztatta az illetékes szerveket, hogy legálisan tart otthon fegyvereket.

Ha valakit bűnszervezet felállításával és összeesküvéssel vádolnak, a nyomozó köteles jelenteni az ilyet a fegyverekért és lőszerekért felelős illetékes osztálynak. Ezután a fegyvereket és a fegyvertartási engedélyt is el kell koboznia a vádlottaktól.

František Böhm, a rendőrségen működő szervezett bűnbanda elleni nyomozás egyik koronatanúja, idén februárban öngyilkos lett - fejbe lőtte magát.

Pavol Ďurka annak a négy nyomozónak az egyike, akiket szeptemberben vettek őrizetbe.

A Pozsonyi Kerületi Bíróság október 1-jén szabadlábra helyezte őket, megállapítva, hogy az ellenük indított eljárás megalapozatlan.

TASR