Pavol Rusko egyre nagyobb pácban - újabb exmaffiózó vallotta ellene!

2018. január 31. - 21:59 | Belföld

Peter Čongrády egykori embere vallott most Pavol Rusko ellen.

Pavol Rusko egyre nagyobb pácban - újabb exmaffiózó vallotta ellene!
Pavol Rusko (Fotó: TASR)

Kihallgatták a nyomozók Robert Bílyt abban az ügyben, mely szerint Pavol Rusko 1997-ben Mikuláš Černáknál rendelte meg Markíza-beli üzlettársa, Sylvia Volzová meggyilkolását. A SME korábbi információi szerint Černák maga árulta el a 20 évvel ezelőtt történteket a rendőröknek. 20 millió koronát (kb. 664 ezer eurót) kértek Volzová megöléséért, és ebből állítólag 500 ezret előre. Černák az ügyiratban maga állítja, hogy Rusko sokat fizetett volna, mert az volt neki a fontos, hogy az egész tiszta legyen.

Az egykor rettegett maffiavezér életfogytiglani börtönbüntetését tölti, néhány éve azonban elkezdett részleteket elárulni a múltjáról a rendőrségnek. Hogy arra játszik-e hogy esetleg feltételesen szabadlábra kerülhessen, vagy csak a figyelem középpontjában szeretne maradni, azt nem tudni.

Most viszont Robert Bílyt szállították át az országos rendőrkapitányságra egyenesen a fegyházból, ahol bűnszervezet működtetéséért, zsarolásért és rablásért kiszabott nyolcéves börtönbüntetését tölti. Állítása szerint csak közvetett információi vannak a megrendelésről egy másik korábbi alvilági vezértől.

Bíly 2013 óta együttműködik a rendőrséggel. Egykor a Piťo-banda pöstyéni ágának vezetője volt, még korábban azonban a Sýkora-klánhoz állt közel, Peter Čongrády embereként tevékenykedett. Épp ebben a minőségében volt Sylvia Volzová testőre néhány hónappal azután, hogy megrendelték a megölését.

Ebben viszont az a különös, hogy Černákék Volzová megfigyelését a Sýkora-banda tagjaira bízták volna, akik meg idővel átálltak Volzová mellé. Bíly vallomása vélhetően ezt az állandóan felmerülő kérdést is megválaszolta, ám egyelőre nem világos, mit mondott.

Rusko és az ügyben szintén gyanúsított Róbert Lališ, a Sýkora-klán Miroslav Sýkora halála utáni vezetője természetesen tagad.

(TVnoviny.sk)