Pazar egy válogatott sorakozhat fel Kotleba és választási győzelmet óhajtó Nemzeti Blokk mögött!

2019. november 13. - 11:49 | Belföld

Marian Kotleba több kisebb párt egyesítésével hozhat létre egyfajta szélsőjobbos Nemzeti Blokkot, mellyel az a céljuk, hogy megnyerjék a választást. 

Pazar egy válogatott sorakozhat fel Kotleba és választási győzelmet óhajtó Nemzeti Blokk mögött!
Marian Kotleba

Nem várnak Štefan Harabinra, aki november 14-ikére hívta meg pártja, a Vlasť székhelyére Kotlebáékat tárgyalni. Az ĽSNS azonban mára meghirdetett egy sajtótájékoztatót, melyen a "nemzeti erők összefogásáról" kíván informálni. Ezen a sajtótájékoztatón vélhetően több törpepárt képviselője ott lesz, amelyek csatlakoznak Kotleba kezdeményezéséhez. Akadnak köztük ismert nevek a múltból.

Ott van például a KDŽP nevű formáció mögött álló Štefan Kuffa, aki egykor az OĽaNO listáján jutott be a parlamentbe, és többek között azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy 5-től 12 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthassák azokat a nőket, akik mesterséges terhességkmegszakításon esnek át.

E pártban tevékenykedik rajta kívül a Matica slovenská korábbi elnöke, Marián Tkáč.

A következő párt, amely csatlakozhat ehhez, a Národná koalícia, mely szintén egy törpepárt, néhány ismert figurával. Alelnöke például Sergej Kozlík, aki egykor Vladimír Mečiar pénzügyminisztere volt. Egy másik alelnöke pedig Peter Sokol, aki korábban az SNS képviselője volt.

A harmadik párt, mely szóba kerülüt a Doma dobre nevű formáció, melynek az elnöke egy korábbi SNS-es földművelésügyi miniszter, Vladimír Chovan. Chovan 2016-ban eredetileg hatodik volt az SNS választási listáján, de néhány nappal a választások előtt Andrej Danko indoklás nélkül eltakarította onnét.

A formáció létrejöttéről egyelőre nem nyilatkoznak a tagok, csak utalgatnak rá. Štefan Kuffa pártja példádul azt írta ki a Facebookra: "A KDŽP Aliancia za Slovensko, a Národná koalícia és a volt földművelésügyi miniszter, Vladimír Chovan által vezetett Doma dobre megegyeztek a közös fellépésben a más pártokkal való tárgyalás során, hogy rész vegyenek a nagy Nemzeti Blokkban."

Kotlebát konkrétan nem említik, csak annyit közölnek, hogy egyetlen feltételük, hogy "egyértelműen deklarálják, hogy respektálják a demokratikus berendezkedést, elismerjük és elutasítjuk a történelem során elkövetett árulásokat és igazságtalanságokat a védtelen emberek ellen."

Kuffa szerint egy ilyen nemzeti blokk megnyerheti a parlamenti választásokat.

Nem kívánta kommentálni a Nemzeti Blokk létrehozását Martin Beluský, az ĽSNS alelnöke sem. Csak annyit mondott, több pártból fog állni, de az legyen meglepetés.

(Aktuality.sk)