Pčolinský egyetlen lehetséges megoldást lát arra az esetre, ha megbukna a kormány

2022. december 3. - 16:23 | Belföld

Peter Pčolinský (Sme rodina) egyetlen megoldást lát arra az esetre, ha megbukna a kormány. Ez nem más, mint az előrehozott választások. A bürokratikus kormányzást elutasítja. Ezt az RTVS Sobotné dialógy című műsorában mondta. Branislav Gröhling, az SaS alelnöke és parlamenti képviselő az előrehozott választásokat jobb alternatívának tartja, mint ami jelenleg zajlik.

Pčolinský egyetlen lehetséges megoldást lát arra az esetre, ha megbukna a kormány
TASR-felvétel

Pčolinskýt meglepték az SaS egy esetleges új, 76 képviselőből álló koalícióról tett kijelentései. „Elképzelni sem tudom miben, de az biztos, hogy valamiben már megállapodtak a Hlas párttal“ – tette hozzá. Nem ért egyet egy olyan kormány működésével, amely szerinte mesterségesen kinevezett emberekből állna, akik a választási eredményekkel ellentétesen irányítanák az államot. „Ha a kormány megbukna, az egyetlen megoldás az előrehozott választás“ – folytatta.

Pčolinský megkérdezte, hogy az SaS leadja-e szavazatait az előrehozott választások kiírásához, amelyhez 90 képviselő hozzájárulása szükséges. Gröhling azt nem közölte, hogy az SaS megteszi-e ezt, azt viszont elmondta, ő maga az előrehozott választások mellett áll.

A parlament alelnöke elismerte, hogy a kisebbségi uralom miatt nehéz támogatást szerezni a kulcsfontosságú kérdésekhez. „Teljesen normális, hogy minden törvény előterjesztőjének, ha azt akarja, hogy elfogadják a törvényt, támogatást kell keresnie, mindenkivel tárgyalnia kell“ – mondta, hozzátéve, hogy nem baj, ha a törvény ellenzéki képviselő támogatásával kerül elfogadásra.

Pčolinský elutasította az ellenzékkel való üzletelést. Kiemelte, hogy az SaS a törvények felét támogatta, és szó sincs megegyezésről.

„Ha lenne lehetőség arra, hogy az SaS-párt ne kerüljön be a következő kormányba, azt nagyon szívesen fogadnám“ – mondta Pčolinský. Gröhling ezt a választásokra bízza. „Ha újra kormányon kell lennünk, ahol miniszteri szintig lesz együttműködés és egyeztetés az ĽSNS képviselőivel, akkor azzal nagyon veszélyes útra lépünk. Ilyen kormánynak nem akarunk a részesei lenni” – tette hozzá.

TASR