PCR-tesztelést tartottak a Karcsai úton, Dunaszerdahely polgármesterével kezdték

2021. január 29. - 14:45 | Régió

A múlt heti tömeges tesztelést követően péntek reggel újabb COVID-szűrést tartottak dunaszerdahelyi Karcsai úton lévő telepen. A múlt szombat óta vesztegzár alatt lévő terület lakóin PCR-típusú koronavírustesztet végeznek el, hogy tisztább és biztosabb legyen az összkép a fertőzöttek arányával kapcsolatban. A helyszínen a polgármester is leteszteltette magát.

PCR-tesztelést tartottak a Karcsai úton, Dunaszerdahely polgármesterével kezdték
Középen (fekete sapkában) Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester, mögötte Karaffa Attila alpolgármester - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotók: Paraméter)

A Karcsai úton péntek reggel hoztak létre egy mobil mintavételi pontot. A szűrés kezdete a beharangozott nyolc órához képest kicsit csúszott, mivel reggel tűzeset történt a helyszínen, de fél kilenc körül sikerült beindítani a mintavételt.

Az egészségügyi személyzet az elsők között tesztelte a helyszínen tartózkodó polgármestert, Hájos Zoltánt, akit a mintavételt követően szólítottunk meg. Azt, hogy a Karcsai úton ne gyorsteszttel, hanem a biztosabb PCR-teszttel végezzék a szűrést, elmondása szerint ő indítványozta a Regionális Közegészségügyi Hivatal igazgatónőjénél.

“Többször konzultáltam az igazgatónővel arról, hogy a szűrést illetően milyen módszer nyugtatná meg leginkább az itt lakó embereket. A Regionális Közegészségügyi Hivatal főként az én kérésemre olyan döntést hozott, hogy ne gyorstesztelést végezzünk a helyszínen, hanem PCR-tesztet. Sok negatív eredménnyel rendelkező személy össze van zárva a pozitívakkal, és a PCR-tesztnek köszönhetően teljes bizonyossággal tudni fogjuk, hogy milyenek a pontos adatok, és milyen az epidemiológiai helyzet”

- ismertette a helyzetet Hájos Zoltán. A pénteken levett mintákat egy komáromi laboratóriumban fogják megvizsgálni, és az ígéretek szerint már szombaton rendelkezésre állnak majd a szűrés pontos eredményei.

Arra, hogy mi lesz a tesztelést követően, pontosan mikor vetnek véget a karanténnak, illetve elkülönítik-e az egészséges lakókat a fertőzöttektől, a polgármester egyelőre nem tudott választ adni.

“Nem érzem magam szakembernek ebben az ügyben, és itt a szakembereknek kell dönteniük. Ha lezárul a tesztelés, azután lehet következtetést levonni. És hangsúlyozom, nem a polgármesternek kell döntést hoznia, hanem az epidemiológusoknak”

- nyilatkozta kérdésünkre Hájos. Egyelőre tehát annyi a biztos, hogy az illetékesek a teszteredmények birtokában döntenek majd a karanténhelyzet további sorásval kapcsolatban.

Az ellátás már rendben van

A Karcsai úton karanténba zárt lakók ellátásával kapcsolatban a polgármester elismerte, hogy kezdetben voltak nehézséget. Elmondta, az önkormányzatnak pár óra állt rendelkezésére megszervezni az emberek élelmiszer-ellátását, ráadásul a város szociális- és oktatási főosztályának létszáma - szintén a COVID-19 miatt - a felére csökkent, a dolgozók közül többen betegek vagy otthoni karanténban vannak.

Hájos szerint az élelmiszer-ellátás azóta helyreállt, és ennek kapcsán a polgármester elmondta azt is, ezért nagy köszönet jár bizonyos magánvállalkozóknak, valamint a helyi katolikus karitásznak. Utóbbi szervezet kedden már adományozott alapélelmiszert a Karcsai úton élőknek, és egy újabb általuk adományozott csomagot péntek délután osztanak szét a telepen.

“Érdekes módon azt figyeltük meg, hogy az alapélelmiszerre nincs is olyan nagy igény a Karcsai úti lakosok részéről, egyesek inkább az energiaitalt és a csipszet részesítik előnyben. Holott azt hiszem, ha egy ilyen helyzet alakul ki, mint a mostani, akkor az alapélelmiszer az, amit tényleg szükséges az embereknek bebiztosítani”

- fűzte hozzá mondandójához Hájos Zoltán. Ugyanakkor ahogy arról már korábban írtunk, a helyi lakosok nem hagyhatják el a telepet, és sokan vannak közöttük, akik vásárolnának saját pénzükből azt, amit kívánnak, de “külvilági” kapcsolat híján ezt nem tudják megtenni.

A héten sikerült megoldani a telep lakóinak gyógyszerellátását is. Az érintett körzeti orvosok telefonos konzultáció alapján írják ki az elektronikus receptet, amit a városi hivatal emberei ki tudnak váltani a patikában, és a gyógyszereket eljuttatják a Karcsai útra.

Balra Hájos Zoltán - mintavétel után

Mivel Hájos Zoltán elmondta, hogy a városi hivatal dolgozói közül is többen otthoni karanténban vannak, valamint pénteken reggel maga is leteszteltette magát a Karcsai úton, a polgármestert megkérdeztük arról, hogy a városvezetést érintette-e a járvány.

Hájos arról tájékoztatott, hogy az egyik alpolgármester tesztje pozitív lett, a saját, hétfőn végzett gyorstesztje pedig negatív volt.

“Ugyanakkor kedden, szerdán és csütörtörtökön nem igazán éreztem jól magam, és kihasználva a lehetőséget, hogy itt PCR-teszt van, most is leteszteltettem magam. Ezután otthon leszek, és bízom abban, hogy az eredmény negatív lesz, és hétfőn már dolgozhatok a hivatalban”

- jelentette ki a polgármester, hozzátéve, hogy ebben az időszakban a legfontosabb az óvatosság és az odafigyelés.

(db)