Pék Dezső előbb Csehországban 10, majd Ausztriában 14 kilométert úszott

2020. július 12. - 17:10 | Sport

A felbári Pék Dezső (felvételünkön), a tallini jegesúszó világbajnokság ezüstérmese a koronavírus-járvány idején is lelkiismeretesen készült az idei nagy megmérettetésekre.

Pék Dezső előbb Csehországban 10, majd Ausztriában 14 kilométert úszott
Fotó: Facebook

A többszörös cseh és szlovák kupagyőztes csallóközi jeges- és maratonúszó az edzéseken gőzerővel tempózott, közben újabb kihívásokra, sikerélményre várt. A leggyakrabban a Bős és Csilizpatas közt található Bendő horgásztóban szelte a habokat, de a misérdi tavak hűsítő vizét is tesztelte. Amint azt a járványügyi helyzet lehetővé tette, már az országhatárokon túl is vizitelt.

Előbb a csehországi Sečben, nyugati szomszédaink nyíltvizi korosztályos bajnokságán állt csatasorba. Erre a versenyre időeredményei alapján az előző évben kvalifikálta magát.

„A megszorítások feloldása utáni első versenyem mondhatni nyári hőségben zajlott. Megjegyzem: a víz hőmérséklete 21 Celsius-fok volt. A 10 kilométeres távon sok kiválóság, köztük olimpikonok, korábban az Európa-bajnokságokon is remeklő úszók társaságában dacoltam a kilométerekkel. A távot egyébként 3 óra 10 perc alatt teljesítettem, ezzel korosztályomban az 5. helyen végeztem” – ecsetelte seči helytállását a Paraméternek a csallóközi sportember, a Dunaszerdahelyi Sportfanatic Polgári Társulás váltójának egyik ásza, aki az előző időszakban a Gibraltári-szoros, a Loch Ness-i tó átúszása után, társaival, Pék Endrével és Nyáry Richárddal a La Manche csatornát is meghódította.

A folytatásban Ausztriában tempózott, nevezetesen a Backwaterman névre keresztelt 14 kilométeres maratonon.

„Ottensteinben a tóvize 26 fokos volt. Itt mégerősebb volt a mezőny, mint Sečben. Több olimpikon neve is a rajtlistára került. A legtöbben neoprén felszerelést viseltek, én azon kevesek közé tartoztam, akik úszónadrágban szálltak vízbe. A neoprén nélküliek mezőnyében abszolút sorrendben a 7., a +40 éves korosztályban pedig a 2. helyen zártam” – tájékoztatott az utóbbi erőpróbáról Pék Dezső.

ái

Címkék: úszás, Pék Dezső