Peking 2022 - Rekordlétszámú, 113 fős cseh csapat indul

2022. január 14. - 18:52 | Sport

Rekordlétszámú, 113 sportolóból álló csapat képviseli majd Csehországot a február 4-én kezdődő pekingi téli olimpián.

Peking 2022 - Rekordlétszámú, 113 fős cseh csapat indul
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

A Cseh Olimpiai Bizottság pénteken jelentette be az utazói létszámot. A szervezet honlapján kiemelte: 140 fős küldöttség kíséri majd el a versenyzőiket, akik mind a tizenöt sportágban képviselik az országot. Utóbbira szintén nem volt még példa.

Jirí Kejval elnök emlékeztetett: korábban soha nem haladta meg a létszám a száz főt, a mostani rekord annak köszönhető, hogy mindkét jégkorongcsapatuk kvótát szerzett, ami a férfiak esetében papírforma ugyan, de a szereplést a magyarok legyőzésével kiharcoló nők először indulhatnak.

Martin Doktor kétszeres olimpiai aranyérmes kenus, a pekingi küldöttség vezetője kiemelte, egyelőre csak a létszám végleges, a névsor még nem, mert jégkorongban és sílövészetben sincs még meg a végleges összeállítás.

A cseh csapat egyik legismertebb tagja Ester Ledecka lesz. A 26 esztendős, kétszeres olimpiai aranyérmes sportoló négy évvel ezelőtt Phjongcshangban azzal írt sporttörténelmet, hogy elsőként nyert olimpiát hódeszkásként és alpesi sízőként is. Ugyancsak tagja a cseh csapatnak a háromszoros olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, Martina Sablikova, valamint a 2021-ben világbajnok sílövő, Marketa Davidova. Az előző ötkarikás viadalon negyedik helyezett férfi jégkorongozók 24 fős keretében NHL-veteránként kapott helyet Michael Frolik, Vladimir Sobotka, David Krejci és Roman Cervenka, míg tizenkét hokis érkezik az orosz bázisú KHL-ből.

MTI