Peking 2022: Véget ért a téli olimpia, a magyarok három, a szlovákok kettő éremmel zártak

2022. február 20. - 14:58 | Sport

Kialudt a február 4-én meggyújtott láng, ezzel vasárnap hivatalosan is befejeződött Pekingben a XXIV. téli olimpia.

Peking 2022: Véget ért a téli olimpia, a magyarok három, a szlovákok kettő éremmel zártak
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Caj Csi, a szervezőbizottság elnöke minden közreműködőnek köszönetet mondott, aki hozzájárult a sikeres rendezéshez. Arról beszélt, hogy 16 felejthetetlen napon át a világ legjobb sportolói mutatták meg: közös szenvedélyük által képesek erős barátságokat kötni. Kiemelte az összefogást, melynek eredményeként az összes versenyt le tudták bonyolítani a koronavírusos időszakban. Mint mondta, büszke mindenkire, aki elhivatottan tett ezért, egyúttal kiemelte, hogy Peking az első olyan város, amely nyári és téli olimpiát is rendezett.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke azzal kezdte, hogy ámulatba ejtette őt a sportolók teljesítménye. Mindannyian a legjobbjukért küzdöttek, és megható volt, hogy még az ellenfeleiknek szurkoltak, hogy ők is a legjobbat hozzák ki magukból.

"Nemcsak tiszteltétek, de támogattátok is egymást" - mondta a sportolóknak, hozzátéve, olyanok is összeölelkeztek, akiknek az országa ellenséges egymással.

"Az olimpiai közösségben mind egyenlőek vagyunk, ezt bizonyítottátok ti" - folytatta, kiemelve, hogy az olimpia egyesítő ereje, erősebb, mint a megosztani akaróké.

"Ti valóban adtok egy esélyt a békének" - hangoztatta.

Ő is köszönetet mondott a szervezésben közreműködőknek, kitért rá, hogy a versenyek kiváló létesítményekben zajlottak, nagyszerű volt a szervezés, a résztvevők felejthetetlen élményekkel gazdagodtak. Beszéde végén pedig hivatalosan lezárta az olimpiát.

A helyi idő szerint vasárnap esti ünnepségre a 80 ezres Madárfészekbe a pandémia miatt mintegy 60 ezer nézőt engedtek be. Az "egy világ, egy család" mottójú program közel másfél óráig tartott a mínusz tíz fokos hidegben, s a központi eleme Li Paj kínai költő közel 1300 éves versében megénekelt és a megnyitón elkezdett hópehely-történet folytatása volt. A program részeként a hatalmas kivetítőkön felelevenítették az olimpia legemlékezetesebb, legdrámaibb pillanatait is.

Bemutatkozott a négy év múlva esedékes játékok házigazdája, Milánó és Cortina d'Ampezzo is. Az olasz szervezők ünnepélyes keretek között átvették Pekingtől az olimpiai lobogót. Ígéreteik szerint a 2026-os játékok az emberiség és a természet harmóniájáról szólnak majd, a programjuk pedig a "kettősség, együtt" elnevezéssel fut. Hangsúlyozták, ez lesz az első olimpia, amelynek hivatalosan két város ad otthont, ráadásul két tartományban, Lombardiában és Venetóban. Milánó képviseli majd a várost, az emberiséget és a jövőt, míg Cortina a hegyeket, a természetet és a fenntarthatóságot.

A magyarok egy arany- és két bronzéremmel zártak a rövidpályás gyorskorcsolyázók révén. Liu Shaoang győzött 500 méteren, ezzel ő lett az első magyar egyéni téli olimpiai bajnok. Harmadik volt 1000 méteren és a vegyesváltóban. Utóbbiban futott még testvére, Liu Shaolin Sándor, valamint Krueger John-Henry, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia. 1500 méteren Liu Shaoang negyedik, Liu Shaolin hatodik volt, akárcsak a négy éve bajnok férfi váltó. Így a magyar küldöttség a téli játékok történetében először szerzett egy éremnél többet, és először tudott húsz olimpiai pontot gyűjteni.

Szlovákia egy arany- és egy bronzéremmel zárt: előbbit Petra Vlhová szerezte műlesiklásban, utóbbit pedig a jégkorong-válogatott, amely a szombati mérkőzésen 4:0 arányban legyőzte a svéd csapatot.

Az éremtáblázat élén Norvégia végzett. A skandináv ország rekordot jelentő 16 aranyérmet gyűjtött. Összesen 29 ország képviselői nyertek medált a kínai fővárosban.

A pekingi téli olimpia éremtáblázata (arany-ezüst-bonz):

Norvégia: 16 – 8 – 13
Németország: 12 – 10 – 5
Kína: 9 – 4 – 2
Egyesült Államok: 8 – 10 – 7
Svédország: 8 – 5 – 5
Hollandia: 8 – 5 – 4
Ausztria: 7 – 7 – 4
Svájc: 7 – 2 – 5
Orosz Olimpiai Bizottság: 6 – 12 – 14
Franciaország: 5 – 7 – 2
Kanada: 4 – 8 – 14
Japán: 3 – 6 – 9
Olaszország: 2 – 7 – 8
Koreai Köztársaság: 2 – 5 – 2
Szlovénia: 2 – 3 – 2
Finnország: 2 – 2 – 4
Új-Zéland: 2 – 1 – -
Ausztrália: 1 – 2 – 1
Nagy-Britannia: 1 – 1 – -
Magyarország: 1 – - – 2
Belgium: 1 – - – 1
Csehország: 1 – - – 1
Szlovákia: 1 – - – 1
Fehéroroszország: - – 2 – -
Spanyolország: - – 1 – -
Ukrajna: - – 1 – -
Észtország: - – - – 1
Lengyelország: - – - – 1


(MTI)