Peking: Az USA-nak nincs alapja Kínára ujjal mutogatni

2023. március 21. - 17:52 | Külföld

Az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy újjal mutogasson Kínára, még kevésbé, hogy hibáztassa Kínát - jelentette ki kedden a kínai külügyi szóvivő.

Peking: Az USA-nak nincs alapja Kínára ujjal mutogatni
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Vang Ven-pin ezt arra válaszul mondta, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn úgy fogalmazott: Hszi Csin-ping kínai elnök moszkvai látogatásával "diplomáciai fedezéket" nyújt a háborús bűnök oroszországi elkövetéséhez.

"Nem Kína idézte elő az ukrajnai válságot. Nem is részese a válságnak, és egyetlen félnek sem adott fegyvereket"

- jegyezte meg Vang. Mindezt kiegészítette azzal, hogy szinte nincs olyan konfliktus Európában és a világon, amelyhez az Egyesült Államoknak ne lenne köze.

"A béke védelmezőjeként tünteti fel magát, "miközben folyamatosan juttat fegyvereket a csataterekre"

- jegyezte meg a szóvivő.

Vang ismét elmondta, amit szerinte Peking már többször hangoztatott, hogy az ukrajnai kérdésben egyre nagyobb a béke és a racionalitás iránti igény. Az országok többsége a feszültségek enyhítését támogatja, béketárgyalásokat akar és ellenzi, hogy olajat öntsenek a tűzre.

"Az Egyesült Államoknak objektív nézőpontból kellene megítélnie Kína és a nemzetközi közösség erőfeszítéseit a béketárgyalásokra, ahelyett, hogy görcsösen ragaszkodik a hidegháborús mentalitáshoz, egyúttal tartózkodnia kellene a konfliktus elhúzódásának és eszkalációjának elősegítésétől"

- húzta alá a szóvivő.

Hszi Csin-ping oroszországi látogatása "azt sugallja: Kína nem érez felelősséget abban, hogy számon kérjék az elnököt az Ukrajnában elkövetett atrocitásokért" - jelentette ki Blinken Vlagyimir Putyinra utalva hétfői washingtoni tájékoztatóján.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: