Peking jóváhagyta az első kínai gyártmányú, mRNS alapú védőoltást

2023. március 22. - 16:28 | Külföld

A kínai gyógyszerengedélyezési hatóság jóváhagyta a koronavírus elleni első, mRNS-t tartalmazó, hazai gyártású védőoltás forgalmazását - jelentette be szerdán a gyártó, a CSPC Pharmaceutical Group nevű kínai nagyvállalat, aminek különös jelentősége van, mert a külföldi vakcinák továbbra sem engedélyezettek az ázsiai országban.

Peking jóváhagyta az első kínai gyártmányú, mRNS alapú védőoltást
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Kínában 2022 decemberében és 2023 januárjában robbanásszerűen megnőtt a koronavírusos esetek száma, miután váratlanul feloldották az addigi szigorú kijárási és utazási korlátozásokat.

A CSPC által kifejlesztett vakcinát az illetékes pekingi hatóság egyelőre csak "sürgősségi használatra" hagyta jóvá - írta a vállalat közleményében.

Az új kínai védőoltás nagyon hatásosnak bizonyult az ellenőrző tesztelés során, amikor emlékeztető oltásként használták olyan embereknél, akik már kaptak más típusú vakcinát - tette hozzá a CSPC, további részletek ismertetése nélkül.

Az úgynevezett hírvivő, azaz mRNS alapú védőoltásokat általában a leghatékonyabbnak tartják a súlyos fertőzőbetegségek, így a koronavírus okozta halálozások csökkentésében.

A hagyományos vakcinák működésének alapja, hogy fokozatosan hozzászoktatják az emberi szervezetet a vírus jelenlétéhez oly módon, hogy a legyengített vagy hatástalanított vírust közvetlenül a szervezetbe juttatják.

Ezzel szemben a koronavírus-világjárványban széles körben elterjedt, mRNS alapú védőoltások másként működnek. Ezek a vírus egy kisebb elemére összpontosítanak: a SARS-CoV-2 vírus esetén a tüskefehérjére. Az ilyen vakcina fő feladata, hogy a genetikai utasítások hordozóját, az úgynevezett hírvivő RNS-t juttassa az emberi szervezetbe, amely azután arra utasítja, hogy ilyen tüskefehérjét termeljen. A szervezet immunrendszere ezt az önmagában ártalmatlan tüskefehérjét a koronavírus részeként fogja észlelni, és válaszul ellenanyagot, antitesteket fog termelni.

Kína eddig még nem engedélyezte semmilyen külföldi vakcina használatát az országban, sem a Pfizer-BioNTech, sem a Moderna vakcináit, amelyek szintén mRNS alapú védőoltások.

(MTI)