Peking szerint rágalom, hogy kínai hackerek az amerikai egészségügyet vennék célba

2020. május 14. - 12:55 | Külföld

Peking szerint rágalom, hogy kínai hackerek az amerikai egészségügyet vennék célba az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kutatási eredmények megszerzésére.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: elítélendő minden olyan online tevékenység, amely a járvány elleni erőfeszítéseket áshatja alá.

A szóvivő azt követően nyilatkozott az ügyben, hogy szerdán az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kínai hackertámadások veszélyeire figyelmeztette az ország azon egészségügyi intézményeit - kórházakat, kutatóintézeteket, egészségügyi szolgáltatókat, patikákat, - amelyek a koronavírus-járványra adandó válasszal foglalkoznak. Közleményük szerint az amerikai hatóságok a kínai kormányzathoz köthető "kiberszereplőket és nem hagyományos adathalászokat figyeltek meg, amint értékes szellemi tulajdont és adatokat próbáltak törvénytelenül megszerezni oltóanyagokkal, gyógymódokkal és vírustesztekkel kapcsolatban."

Az elmúlt hónapokban éles szóváltás alakult ki Peking és Washington között az új koronavírus-járvány ügyében. Donald Trump amerikai elnök és kormányzatának több tagja azzal vádolja Kínát, hogy nem adott időben és megfelelő mértékű tájékoztatást a járványról, a vírus eredetéről és súlyosságáról. Kína tagadja ezeket a vádakat, hangoztatva, hogy a rendelkezésére álló információt megosztotta a nemzetközi közösséggel és a releváns szervezetekkel. Peking szerint az amerikai kormányzat saját, a járvány kezelésében mutatott hiányosságairól próbálja elterelni a figyelmet a bűnbakkereséssel. A két ország eközben egymással vetekedve igyekszik a vírus ellenszerének mielőbbi kifejlesztésén.

(MTI)