Pellegrini az állam költségén, a kormánygéppel ugrott el Drezdába szilveszterezni 2019-ben

2021. január 28. - 14:31 | Belföld

Peter Pellegrini 2019 szilveszterén még miniszterelnökként a kormánygéppel elruccant a németországi Drezdába, hogy részt vegyen egy operaelőadáson – mindezt az állam költségein.

Pellegrini az állam költségén, a kormánygéppel ugrott el Drezdába szilveszterezni 2019-ben
Fotó: TASR

A DenníkN információi szerint 2019. december 31-én a délelőtti órákban érkezett kérelem a kormányhivataltól a belügyminisztérium légiközlekedési osztályához. A délutáni órákban már fel is szállt a kormánygép, fedélzetén az akkori kormányfővel, Peter Pellegrinivel, nem egész egy órával később pedig leszállt a németországi Drezdában.

A kormánygép nem tartózkodott sokáig Németországban – másnap reggel fél 9-kor a kormányfővel és testőrségével vissza is tért Pozsonyba. A belügyminisztériumnak nem kell jóváhagynia a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a házelnök légi útjait, elegendő csupán egy kérvényt benyújtaniuk a részükről. Így a tárca nincs is tisztában azzal, hogy Pellegrini miért utazott Németországba, csupán annyit tudni, hogy a megrendelő nem törlesztette az utazás költségeit. A DenníkN szerint Pellegrini németországi utazása 5 500 euróba került.

Most viszont fény derült az akkori kormányfő rejtélyes utazására: a Hlas párt hivatalos tájékoztatása szerint Pellegrini egy operaesten vett részt, amelyen egy szlovákiai tenor is fellépett.

„Meghívást kaptam egy kiváló tenorunktól és a drezdai operától a koncertre, amit a német televíziók is élőben közvetítettek. Szó sincs valamiféle magánútról. Illendőnek tartottam kormányfőként támogatni egy ilyen neves eseményt” – reagált Pellegrini a történtekre.

A Hlas elnöke rámutatott, hogy a politikusok rendszeresen járnak külföldre támogatni a sportolókat például hoki- vagy futballmérkőzéseken. „Nemcsak a sportolók, hanem a művészek is megérdemlik a támogatást. Azért mentem, hogy képviseljem az országot és támogassam a művészünket. Ha ezzel megsértettem valakit, kész vagyok vállalni a következményeket és kifizetni a költségeket” – tette hozzá Pellegrini.

Igor Matovič kormányfő gusztustalannak és kiskirályinak nevezte Pellegrini drezdai útját, és elvárja, hogy az egykori miniszterelnök pénteken kifizesse az út költségeit a belügyminisztériumnak.


DenníkN/TASR/para