Pellegrini: Az EU tagállamainak joguk van önállóan dönteni az energia kérdésében

Az Európai Unió (EU) minden egyes tagállamának joga van önállóan dönteni arról, milyen módon és milyen összetételben kíván elektromos energiát termelni. Ezt csütörtökön jelentette ki Peter Pellegrini (Smer-SD) szlovák kormányfő egy prágai találkozón, amelyen a visegrádi országok miniszterelnökei, valamint Sebastian Kurz osztrák kancellár vettek részt.

Pellegrini: Az EU tagállamainak joguk van önállóan dönteni az energia kérdésében
Peter Pellegrini (TASR)

A találkozó után Pellegrini közös sajtótájékoztatót tartott Andrej Babiš cseh, Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecky lengyel kormányfővel és Sebastian Kurz osztrák kancellárral. Pellegrini biztosította Kurzot afelől, hogy a mohi (Mochovce) atomerőmű bővítése az előírásoknak megfelelően zajlik, és hogy maximális mértékben odafigyelnek a biztonságra. Egyben hangsúlyozta: Szlovákia számára kiemelten fontos az atomenergia, hiszen vállalta, hogy 2050-re eléri a karbonsemlegességet.

Babiš szerint az EU-nak nem csak a klímaváltozásról kellene beszélnie, hanem az európai ipar versenyképességéről és a belső piacról is. Hozzátette: arról is tárgyalni kellene, hogyan fogják rávenni a többi országot arra, hogy csökkentsék a károsanyag-kibocsátásukat. Kurz elmondása szerint Ausztriának az a fontos, hogy a klímasemleges, tiszta gazdaságra való áttérést elősegítő uniós támogatásokból ne atomerőműveket finanszírozzanak.

Andrej Babiš

A V4 kormányfői és az osztrák kancellár az aktuális európai ügyeket is megvitatták, például a többéves pénzügyi keret, a szociális agenda, vagy a brexit kérdését, amelynek január 31-ig kellene megtörténnie. A pénzügyi kerettel összefüggésben a vezetők egyetértettek abban, hogy csökkenteni kell az európai adminisztráció költségeit.

Szóba került az illegális migráció kérdése is. Pellegrini elmondása szerint a tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy bizonyos feltételekhez kell kötni azoknak az országoknak a megsegítését, ahonnan a migránsok érkeznek. Hozzátette: azokkal az országokkal szemben, amelyek nem lesznek hajlandóak visszafogadni az EU területén tartózkodó illegális migránsokat, szankciókat kell életbe léptetni, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy leállítanák vagy korlátoznák a nemzetközi segítségnyújtást. A szlovák kormányfő szerint az EU egyes tagállamaiban még mindig illegális migránsok tízezrei tartózkodnak.

Sebastian Kurz

Babiš úgy véli, a migrációs rendszer reformját az összes tagállam egyetértésére kell alapozni. Kurz hangsúlyozta: védeni kell a belső határokat, és gátat kell vetni az embercsempészetnek, valamint az illegális migrációnak.

Az öt politikus a tárgyalásokat megelőzően közösen emlékezett meg a prágai Nemzeti Múzeum épülete előtt Jan Palach cseh diákról, aki 51 évvel ezelőtt a Václav téren felgyújtotta magát.

TASR