Pellegrini: Az euró bevezetése sikertörténet, amelyre büszkék lehetünk

2019. január 3. - 12:09 | Belföld

Az euró bevezetése Szlovákia számára sikertörténet, amelyre joggal lehetünk büszkék. Ezt Peter Pellegrini kormányfő jelentette ki a Pénzügyminisztériumban a közös európai pénznem hazai bevezetésének 10. évfordulója alkalmából.

Pellegrini: Az euró bevezetése sikertörténet, amelyre büszkék lehetünk
Fotó: TASR

„Ez az ország gazdasági életének egyik legfontosabb lépése volt, amely kétségkívül visszatükröződik az állampolgárok életszínvonalának emelkedésében és a vállalkozói környezet javulásában is” – mondta a kormányfő.

Pellegrini értékelte a társadalmi konszenzust, amely ahhoz kellett, hogy elfogadjanak egy ilyen fontos döntés, mint az euró bevezetése. „Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki megértette az euró bevezetésének nem csupán gazdasági, de nemzetközi politikai jelentőségét is. Egyik napról a másikra a legfejlettebb európai gazdaságokkal találtuk magunkat egy társaságban. Ennek köszönhetően lényegesen nagyobb a befolyásunk az EU mélyebb integrációjának alakítására” – húzta alá a miniszterelnök.

Pellegrini szerint az euró versenyelőnyhöz juttatja Szlovákiát a visegrádi négyek (V4) más tagállamaival szemben, mivel a külföldi cégek gyakran éppen az euró miatt helyezik a székhelyüket Szlovákiába.

„Értékelem a cégeink és az egyéni vállalkozóink pozitív hozzáállását is” – folytatta a kormányfő, utalva arra, hogy a legfrissebb statisztikák szerint a cégek és a vállalkozók 83%-a elégedett az euróval, és ismét az euró bevezetése mellett döntene. „A szlovákiai cégek a termelésük több mint 50%-át az euróövezet országaiban valósítják meg, vagyis ott, ahol euróval fizetnek” – tette hozzá.

Zárásképpen a kormányfő emlékeztetett: ahhoz, hogy Szlovákia az euróval fizető országok exkluzív klubjának tagjává válhasson, strukturális reformok egész sorát kellett végrehajtani, amelyek előre vitték az országot.

TASR