Pellegrini az Európai Unióban látja Szlovákia jövőjét

2020. január 9. - 07:24 | Belföld

Szlovákia megbízható partnere az Európai Uniónak, és tudatosítja, hogy csak egyetlen jövő létezik számára: az EU- és a NATO-tagság – jelentette ki Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő, miután szerdán Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével tárgyalt.

Pellegrini az Európai Unióban látja Szlovákia jövőjét
Fotó: TASR

„Továbbra is kiszámítható és konstruktív partnerek leszünk, mert egy ilyen kis ország számára, mint Szlovákia, az egyetlen lehetőség, hogy eredményeket érjen el és komoly döntésekben vegyen részt, az az, ha nagy nemzetközi szervezeteknek és szövetségeknek a tagja” - jelentette ki Pellegrini.

Charles Michel szerint az EU-nak erős és pozitív szerepet kell vállalnia a jelenlegi iraki és közel-keleti helyzetben, hogy a világ elkerülje a feszültség további fokozódását. „Meg kell őriznünk a biztonságot és a stabilitást, valamint a közel-keleti kapcsolatainkat” - mondta Michel. Azt is hangsúlyozta, az EU-tagállamoknak egységes álláspontot kell képviselniük, folytatni a párbeszédet az érintett országokkal és diplomáciai erőfeszítéseket tenni a helyzet megnyugtatására. Leszögezte, hogy ugyanilyen fontos a NATO-ban az Egyesült Államokkal való partneri viszony megőrzése.

Pellegrini szintén az egységes fellépés fontosságát hangsúlyozta, mint mondta, hiba lenne egyoldalú és elhamarkodott intézkedéseket hozni.

A kormányfő és az Európai Tanács elnöke a 2050-re célként kitűzött uniós klímasemlegességről is tanácskozott, Michel kiemelte Szlovákia konstruktív hozzáállását és kötelezettségvállalását e téren.

„Valóban nagyon költséges lesz az ipari termelés és a technológiák hozzáigazítása a feltételek teljesítéséhez, és sok régióban ehhez a gazdaság átalakítására lesz szükség” - fűzte hozzá Pellegrini.


TASR