Pellegrini az oktatási tárcára bízta a nagyszarvai szlovák osztályok ügyét

Peter Pellegrini kormányfő a nagyszarvai alapiskolában létesítendő szlovák osztályok ügyét az oktatási minisztériumnak továbbította.

Pellegrini az oktatási tárcára bízta a nagyszarvai szlovák osztályok ügyét
Fotó: TASR

Az érintettek ugyanakkor azt várták, hogy a kormányfő korábbi kijelentései után személyesen fog intézkedni, és segítséget nyújt azoknak a szülőknek, akik nem tudják hová íratni a gyereküket a 2019/2020-as tanévben.

Beáta Obradovičová a BKZ Kezdeményezéstől elmondta: az érintett szülők nem arra számítottak, hogy csak annak a levélnek a másolatát kapják meg, melyet a kormányfői hivatal elöljárója küldött az oktatási minisztériumnak. Ennek értelmében a kormányhivatal a probléma megoldását az oktatási minisztériumra bízta. „A szülők nem titkolják, hogy csalódottak” – jelentette ki Obradovičová, hozzátéve: közvetlenül a kormányfőtől vártak segítséget.

A tárca az állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy tudatában van a helyzet súlyosságának, de nincsen törvény adta lehetősége arra, hogy megoldja a kötelező iskolalátogatás és az anyanyelvi oktatás biztosításának problémáját. A minisztérium ugyanakkor tárgyal az iskolák fenntartóival, illetve a nagyszarvai, somorjai, úszori és vörösmajori polgármesterrel, keresve a lehetséges megoldást a konkrét problémákra.

A szülők nem számítanak gyors megoldásra az oktatási minisztérium részéről. „Ahogy a minisztérium állásfoglalásában is elismerte, nincs meg a megfelelő hatásköre. Törvénymódosításra van szükség, de a mi helyzetünkben nem várhatunk a törvény megváltoztatásával járó hosszadalmas eljárásra. Azonnali megoldást kell találnunk erre a kilátástalan helyzetre. Ha a kormányfő valóban meg akarja oldani a problémát, megbízhatja a Nagyszombati Kerületi Tanügyi Hivatalt, amely rendelkezik a megfelelő hatáskörrel” – jelentette ki Slávka Brontvajová a BKZ Kezdeményezéstől.

Az alapiskolák fő fenntartója az adott község, amelynek a törvény értelmében biztosítania kell a kötelező iskolalátogatás feltételeit. Amennyiben a község ezt nem tudja biztosítani, az alapiskola működtetését a járási hivatal veheti át. A nagyszarvai önkormányzat azonban ezt a lehetőséget a májusi testületi ülésen elutasította. A szlovák osztályba 12 elsős járna. A problémával a novemberi helyhatósági választások után megalakuló új képviselő-testület fog tovább foglalkozni.

Az érintett szülők az ügyben írtak Peter Pellegrini kormányfőnek, Andrej Danko házelnöknek és Viera Tomanová gyermekjogi ombudsmannak is. Ezen kívül megalapították a BKZ Kezdeményezés polgári társulást, amelyen keresztül további lépéseket szándékoznak tenni, illetve különféle akciókat akarnak rendezni. Létrehoztak egy weblapot is (www.chcemeskolu.sk), melyen összesítik a fontos információkat és dokumentumokat.

Kapcsolódó cikkek:

„A szórólapot felszúrhatják, ahova akarják” – forrtak az indulatok a nagyszarvai testületi ülésen

Nagyszarvai iskolaügy: hogyan lehetne megoldani a Felső-Csallóközben kialakult helyzetet?

TASR/para