Pellegrini az új szociális csomagról: 600 milliónak elegendőnek kell lennie

A tervezett új szociális csomag intézkedéseinek fedezésére szánt 600 millió eurónak elegendőnek kell lennie – jelentette ki pénteken Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő, hozzátéve: a kormány érdeke a kiegyensúlyozott gazdálkodás.

„Mindent meg fogunk tenni azért, hogy javítsuk az életminőséget Szlovákiában, hiszen az ország jól teljesít. Az új kormány egyik jellemzője ugyanakkor, hogy felelősen akarunk gazdálkodni. Annak a 600 millió eurónak elégnek kell lennie” – szögezte le a kormányfő, hangsúlyozva: továbbra is a kiegyenlített költségvetésre törekednek. 

Az intézkedésekről még egyeztetni fognak a többi koalíciós párttal is – ígérte a kormányfő. Hozzátette: a csomag segíteni fogja az idegenforgalmat, a nyugdíjasokat, a fiatal családokat, valamint része lesz az állami és közalkalmazottak, a nővérek és a tanárok béremelése is.

Szerinte ez a csomag nem veszélyezteti a kiegyenlített költségvetést, melyet a terv szerint 2020-ban érnének el, de már 2019-ben is viszonylag közel lesznek hozzá. Pellegrini hozzátette: a csomagra szánt 600 millió eurót annak köszönhetően tudják előteremteni, hogy a gazdaság jól teljesít, jelentősen növekednek a bevételek, a kiadásokat pedig igyekeznek ellenőrzés alatt tartani. A kettő közötti különbséget felhasználhatják a lakosság javára, hangsúlyozta a miniszterelnök.

TASR