Pellegrini azt ígéri, januárban kárpótolják a gazdákat az idei aszály miatt

2018. december 19. - 20:25 | Belföld

A 2017-es aszály által sújtott gazdák 2019 januárjában kapnak kártérítést. Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter felhatalmazást kapott a keletkezett károk orvosolására. Erről Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök tájékoztatott a kormány szerdai ülése után, melyen a kabinet elfogadta az agrártárca jelentését a 2017-es aszály okozta mezőgazdasági károkról.

Pellegrini azt ígéri, januárban kárpótolják a gazdákat az idei aszály miatt
Illusztráció

„Már januárban felszabadítjuk a szükséges pénzeszközöket, a miniszter asszonyt pedig felhatalmaztuk, hogy kezdje meg azoknak a károknak az orvosolását, amelyeket a 2017-es aszály okozott” – mondta a kormányfő, aki bízik benne, hogy a gazdák ilyen módon megmenekülhetnek a súlyos gazdasági gondoktól. A földművelésügyi miniszter szerint a kárpótlások összegét ténylegesen 2019 első negyedévében folyósíthatják a gazdáknak.

A kabinet tagjai Matečná elmondása szerint abban egyeztek meg, hogy a kárpótlás 50%-os lesz. „Vagyis a 34 millióból januárban mintegy 17 milliót kellene kapnom” – tette hozzá.

A miniszter szerint fennáll a lehetősége, hogy a kárpótlások összegét az áruházláncok által befizetett különleges illetékből fedezik. Erről azonban még tárgyalnak.

Pellegrini elmondása szerint a pénz a pénzügyi tárcától fog érkezni. Hozzátette: hogy az illetékből fogják-e fedezni, vagy az illeték további bónusz lesz-e, a következő hónapokban dől el a gazdasági helyzet és a költségvetés függvényében.

„Több mint 200 kérvényezőt vettünk nyilvántartásba a déli régiókból, melyeket a leginkább sújtott az aszály, és ahol az árbevétel lényegesen alacsonyabb volt” – jegyezte meg Matečná. Hozzátette: azok, akik öntözőberendezést használtak, magasabb kárpótlásra számíthatnak.

A mezőgazdászok szervezetei – a Szlovák Agrárkamara (AKS) és a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) – nagyra becsülik, hogy a kormány forrásokat különített el.

Az AKS szerint a gazdáknak nagy szükségük van a kárpótlásra, hogy az alkalmazottak elbocsátása nélkül folytathassák a munkájukat. „Az év végéhez közeledvén sokan fontolgatták a mezőgazdasági üzemek bezárását, illetve a személyzet csökkentését. Ez a kormányhatározat biztosítja őket, hogy megkapják a pénzbeli támogatást. A mezőgazdászok értékelik a kormány lépését és nagyra becsülik a segítséget” – mondta Patasi Ilona, az AKS elnöke.

Az SPPK közleménye szerint a miniszterek ezzel a döntéssel elismerték a válsághelyzetet, amelybe a déli és délnyugati régiókban élő gazdák egy része került. „Főleg azt a tényt értékeljük, hogy a kormány, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ténylegesen aktív figyelmet fordít az agrár-élelmiszeriparra, mely jogosan tekinthető a nemzetgazdaság stratégiai jelentőségű ágazatának” – reagált a kárpótlások jóváhagyására Emil Macho, az SPPK elnöke.

(TASR)