Pellegrini azt kívánta Nyékvárkonyban, hogy inkább csak húsvéti locsolkodásra használják az új tűzoltókocsikat

2020. január 29. - 07:00 | Régió

A miniszterelnök, három miniszter (Denisa Saková - belügy, Ladislav Kamenický - pénzügy és Érsek Árpád - közlekedésügy, környezetvédelem) és két államtitkár (Marián Saloň - honvédelem, Csicsai Gábor - földművelésügy) is részt vett kedden este Nyékvárkonyban azon az eseményen, mely során újabb négy csallóközi település önkéntes tűzoltótestülete kapott egy új, Iveco Daily típusú felszerelt tűzoltókocsit.

Pellegrini azt kívánta Nyékvárkonyban, hogy inkább csak húsvéti locsolkodásra használják az új tűzoltókocsikat
Szitási Ferenc, Lég polgármestere és Peter Pellegrini (Fotók: Cséfalvay Á. András) - További felvételekért kattints!

Két hónappal azután, hogy Dunaszerdahelyen 16 járásbeli település önkéntes testületei vihették haza az új, különböző éles bevetésre alkalmas tűzoltókocsikat, újabb négy község gazdagodott ilyen ajándékkal: Lég, Csallóközkürt, Pozsonyeperjes és Medve. Nyékvárkony ezúttal csak házigazda volt, a falu testülete közel öt éve kapott ilyen kocsit.

A dunaszerdahelyi átadóra is hivatalos volt Denisa Saková belügyminiszter, akinek tárcája valósítja meg az egykor Robert Kaliňák által elindított projektet az önkéntes tűzoltó testületek felszereléséről, ám akkor az utolsó pillanatban le kellett mondania a eseményt, kedden viszont már jelen volt Nyékvárkonyban. Emlékeztetett is arra, hogy Kaliňák ötletéről 2008-ban kevesen hitték, hogy megvalósítható, és valóban jól felszerelt önkéntes testületei lehetnek az országnak, mára viszont már mintegy ezer Iveco Daily, valamint további 1750 árvízvédelmi pótkocsi talált gazdára.

A szlovákiai önkéntes tűzoltóság mintegy 100 ezres létszámmal bír, akik közül 30 ezren azonnal bevethetők.

„Tudatosítjuk, hogy mindnyájan a szabadidejüket áldozzák fel az önkéntességre, mikor éles helyzetben a másodvonalból támogatják a hivatásos tűzoltókat és gyakran náluk is gyorsabban ott teremnek a polgárok mellett, hogy védjék az életüket, egészségüket és vagyonukat. Tisztelet és elismerés jár önöknek ezért" - jegyezte meg a belügyminiszter.

Peter Pellegrini miniszterelnök szavai szerint kedden este saját bőrén tapasztalta meg a tűzoltók áldozatkészségét, ugyanis mint mondta, elfelejtett kabátot hozni, a kerületi tűzoltóság igazgatója viszont saját tűzoltókabátját ajánlotta fel számára. A kormányfő köszönetet mondott Denisa Sakovának, hogy amikor átvette a belügyminisztérium irányítását Kaliňák távozása után, folytatta a projektet.

"Ezek az autók termékeny kezekre találnak az önök kezeiben, olyan célokra használják, amire valók. Azt kívánom, szolgálják önöket ezek a tűzoltókocsik, de inkább használják csak húsvétkor a lányok meglocsolására, versenyeken vagy különböző parádékon, mint éles, nehéz bevetéseknél" - fogalmazott.

Érsek Árpád azt emelte ki, hogy bizony súlyos eseményeknél is szükség van az önkéntes tűzoltókra, és felhívta a figyelmet arra, hogy a projektet folytatni kell úgy a Dunaszerdahelyi, mint a többi szlovákiai járásban.

A települések nevében Lég polgármestere, Szitási Ferenc mondott köszönetet az ajándékért. "A polgárok nevében is ígérhetem, hogy gondoskodni fogunk róluk és szükség esetén bevetésen is használni fogjuk őket" - húzta alá.

Emlékezhetünk, hogy négy évvel ezelőtt, 2015 tavasza és ősze között számos csallóközi falut turnézott végig Robert Kaliňák és Bugár Béla (Híd), akik elsőként Csallóközcsütörtökbe és Hodosba érkeztek, majd egy szuszra meglátogatták Kisudvarnokot, Nagymadot, Nyékvárkonyt és Egyházkarcsát. Néhány hétre rá következett Alsójányok, Gomba, Szentmihályfa, Királyfiakarcsa és Keszölcés, végül a turné utolsó állomásán Nagyudvarnok, Alistál, Bögellő és Csallóköznádasd. A tavaszt követően ősszel ismét eljött az akkori belügyér, hogy árvízvédelmi pótkocsikat adjon át 17 településnek (Dunaszerdahely, Somorja, Nagymegyer, Bős, Baka, Pozsonyeperjes, Lúcs, Nagymad, Kisudvarnok, Nagyudvarnok, Ekecs, Padány, Csilizpatas, Nyárasd, Vásárút, Csallóköztárnok és Nyékvárkony), végül még négy település kapott Iveco Daily típusú tűzoltókocsit (Dióspatony, Felbár, Balony, Vásárút). Négy évvel később, 2019 őszén aztán 16 további csallóközi község jutott ilyen tűzoltókocsit, a következők: Vásárút, Nagypaka, Vajasvata (Csenke része), Dercsika, Sikabony (Dunaszerdahely része), Bős, Felsőpatony, Lúcs, Padány, Sárosfa, Csiliznyárad, Szap, Baka, Ekecs, Kulcsod, Kisfalud.

(SzT)