Pellegrini be se oltatta magát, de pártja szerint ezért is a kormány a felelős

2021. július 29. - 07:44 | Belföld

Közismert, hogy Peter Pellegrini, a Hlas elnöke eddig be sem oltatta magát, és az oltásellenesekkel együtt részt vett a parlament előtti tüntetésen is, pártja viszont képes volt a kormányt ekézni azzal, hogy nem készült fel kellően a járvány harmadik hullámára, többek között a lakosság beoltottságának javításával sem.

Pellegrini be se oltatta magát, de pártja szerint ezért is a kormány a felelős
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Richard Raši exsmeres képviselő szerdán rámutatott a határellenőrzések fontosságára, a járvány terjedési útvonalának lekövetésének jelentőségére, valamint orvosságok beszerzését, a kórházak és a rendelők támogatását szorgalmazta. Raši szerint a kormány alábecsülte a beoltottságot és a fő problémának e téren a vakcinák gyenge hozzáférhetőségét, továbbá az oltásokkal szembeni alacsony bizalmat jelölte meg.

Az egykori egészségügyi miniszter rámutatott, hogy a kormány megbukott a polgárokkal való kommunikációból, ezért a kényszerítés és a diszkrimináció útját választotta. Hozzátette, már lenne pénz az oltási kampányra, mégsem látni azt.

Raši az egyik oldalon alapvető hibának érzi, hogy nem kell regisztrálni minden hazaérkezés után, másrészt bírálta az ingázók ellenőrizgetését. A kórházi és ambuláns ellátás kapcsán hiányolja a járvány következő hullámára vonatkozó tervet, amely az előző időszak tapasztalataiból indul ki, valamint a világos tesztelési stratégiát is.

Az egészségügyi minisztérium erre úgy reagált, hogy folyamatos a felkészülés a harmadik hullámra, a kórházak pedig a reprofilizáció miatt szükség esetén készek a kapacitásaikat a betegségben szenvedő betegek kezelésére fordítani. Emellett dolgoznak a beoltottsági arány növelésén.

Roman Foltin (SaS) parlamenti képviselő visszautasította, hogy a vakcinák ne lennének hozzáférhetőek, és Peter Pellegrinit megvádolta azzal, hogy az oltással szembeni bizalmatlanságért ő maga is felelős. "Ön nem tudja, mit akar. Ön akart bevágódni a parlament előtti tömeg előtt, a tömeg viszont kifütyülte és árulónak nevezte. Ön egy közönséges populista, aki megkérdőjelezi a vakcinákat, ezért kérem, ne kritizálja a kormányt az alacsony beoltottság miatt.

A minisztérium felszólította az ellenzéket, hogy a járványt ne használják politikai tőke szerzésére és ne bizonytalanítsák el az embereket, ehelyett nyújtsanak kezet és konstruktív javaslatokat, nyilatkozatokat tegyenek, amelyekkel kivezethetik Szlovákiát a járványból.

(TASR)