Pellegrini bizalmatlansági indítványt készül benyújtani a kormányfő ellen

2021. május 27. - 16:22 | Belföld

A Peter Pellegrini körül csoportosuló független képviselők bizalmatlansági indítványt készülnek benyújtani Eduard Heger (OĽANO) kormányfő ellen.

Pellegrini bizalmatlansági indítványt készül benyújtani a kormányfő ellen
-illusztráció- (Fotó: TASR/Jakub Kotian)

Ezt azzal a gyanúval indokolják, hogy létezhet egy csoport a rendészeti szerveken belül, amely befolyásolhatta bizonyos ügyek kivizsgálását. Ez az információ állítólag a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) jelentéséből következik, melyet szerdán (május 26.) olvasott fel Boris Kollár (Sme rodina) házelnök a képviselőknek. Pellegrini mindezt egy csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette ki.

"Nem szeretném, ha azt gondolnánk, hogy a tegnapi, nem nyilvános üléssel és a kormányfő együgyű nyilatkozatával pont került az ügy végére. Az elhangzott információ olyan súlyos, hogy a következmények elkerülhetetlenek, és valakinek felelősséget kell vállalnia a kialakult helyzetért"

- mondta Pellegrini. Szerinte a jelentésből egyértelműen kiderül, hogy létezik egy csoport, amely a pozíciójából adódóan képes befolyásolni a biztonsági erőket és a bűnüldöző szerveket, továbbá manipulálni bizonyos ügyek kivizsgálását, a tanúvallomásokat, sőt akár őrizetbe helyezni valakit annak ellenére, hogy ártatlan.

Pellegrini meggyőződése, hogy mindezeket az információkat dokumentálták, továbbították a rendőrségnek, most pedig az illetékes szervek feladata foglalkozni az üggyel. A kormányfő szerinte azt a látszatot akarta kelteni, hogy intézkednek, viszont senki sem vonta le a konzekvenciát. Úgy véli, hogy a legmagasabb rangú állami vezetőknek tudomásuk volt ezekről a dolgokról, mégsem tettek semmit, sőt egyeseknek talán még meg is felelt ez a helyzet.

"Egy ilyen csoport nem működhet az államban politikai fedezet nélkül"

- mutatott rá a pártelnök.

Elismerte ugyanakkor: egyelőre nem bizonyított, hogy van közvetlen összeköttetés a politikusok és a szóban forgó csoport között.

TASR