Pellegrini: A brexit megoldása a brit félen múlik

2019. október 17. - 19:52 | Belföld

Szlovákia üdvözli a brexit-szerződést, és kész jóváhagyni – közölte Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök csütörtökön, miután megérkezett a kétnapos brüsszeli EU-csúcstalálkozóra.

Pellegrini: A brexit megoldása a brit félen múlik
Peter Pellegrini (TASR)

A miniszterelnök hangsúlyozta, Szlovákia üdvözli a megállapodást, amelyet csütörtök reggel kötött az EU és az Egyesült Királyság, de rámutatott arra is, hogy a végleges döntés Londonon múlik.

„Jelenleg nem az a kérdés, hogy ma elfogadunk-e a megállapodást. Feltételezem, hogy igen. A valódi kérdés az, hogy szombaton hogyan szavaz erről a brit parlament”

– szögezte le Pellegrini.

Azt mondta, nem számít arra, hogy a brexit miatt „viharos” lesz a csúcstalálkozó, inkább az EU bővítésével kapcsolatban számít nehezebb tárgyalásokra a munkavacsorán, főként ami Észak-Macedóniát és Albániát illeti. Ezt a folyamatot kedden „befagyasztotta” az EU általános ügyekkel foglalkozó tanácsa a luxemburgi tárgyaláson, miután Franciaország ellenezte.

„Ez nagyon komoly kérdés, és úgy vélem, ha ma pozitív üzenetet küldünk Európának abba a részébe, annak komolyabb hozadéka lesz, mint valaha”

- hangsúlyozta a miniszterelnök.

A TASR kérdésére, hogy Szlovákia támogatni fogja-e a Törökországgal szembeni fegyverembargót a csúcstalálkozón, a Törökországról szóló tárgyaláson, Pellegrini azt válaszolta: „Régóta követjük azt az elvet, hogy nem szállítunk fegyvert oda, ahol katonai művelet zajlik. Ezért nem exportálunk fegyvert Törökországba. Ha az uniós álláspont egységes lesz ebben a kérdésben, Szlovákia is ezt a stratégiát követi"- magyarázta.

TASR