Pellegrini Budapesten átvette Orbán Viktortól a V4 soros elnökségét

Peter Pellegrini kormányfő csütörtökön, Budapesten hivatalosan átvette Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől a visegrádi négyek (V4) soros elnökségét. Szlovákia július 1-jétől ötödször lesz a szövetség vezető országa.

Pellegrini Budapesten átvette Orbán Viktortól a V4 soros elnökségét
Fotó: TASR

Pellegrini az Orbánnal közösen tartott sajtótájékoztatón bejelentette a szlovák elnökség mottóját: „Dinamikus Visegrád, Európáért”. Hozzátette: a program három pillérre fog épülni, ezek az erős Európa, a biztonságos környezet és az intelligens megoldások.

Pellegrini hangsúlyozta: a szlovák elnökség célja az lesz, hogy konkrét eredményekkel szolgálja a V4-es országok állampolgárainak javát. A szlovák kormányfő egyszersmind kiemelte a magyar elnökség eredményeit, a különféle innovatív projektek és startupok támogatását.

„Visegrád sohasem fordított hátat Európának. Minden területen felelősségteljesen viselkedtünk. (…) A migrációval összefüggésben is konkrét lépéseket tettünk, amilyen például a V4 jelentős hozzájárulása volt az Afrika megsegítésére létrehozott vagyonkezelői alaphoz, amelyről éppen a magyar elnökség idején született egyezség” – állapította meg Pellegrini, hozzátéve: Szlovákia július 1-jétől ezekre az alapokra akar építeni. 

„Az utóbbi évtized legsikeresebb országa az európai kontinensen Szlovákia volt. Nekünk arra van szükségünk, hogy egy sikeres ország vezessen minket” – jegyezte meg Orbán azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia veszi át a V4 elnöki tisztségét.

TASR