Pellegrini: Dubček arra inspirál minket, hogy ne féljünk a felelős változásoktól

2019. november 7. - 16:59 | Belföld

Alexander Dubček továbbra is arra inspirál minket, hogy ne féljünk végrehajtani a felelősségteljes, az ország haladását szolgáló változtatásokat, amelyeknek köszönhetően Szlovákia a fejlett, modern, demokratikus államok sorát gyarapíthatja.

Pellegrini: Dubček arra inspirál minket, hogy ne féljünk a felelős változásoktól
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő így emlékezett meg a közösségi oldalán a néhai szlovák politikusról és a prágai tavasz központi alakjáról a halála 26. évfordulóján.

Pellegrini szerint Alexander Dubček olyan személyiség volt, aki megértette, hogy a társadalomnak a demokráciára és a szabadságra épülő, történelmi változásokra van szüksége. A miniszterelnök a szlovák történelem nagy alakjának nevezte Dubčeket.

A szlovák politikust 1968-ban választották meg a Csehszlovák Kommunista Párt Központi Bizottsága (ÚV KSČ) első titkárának. Prágai tavasz nevű reformtörekvéseinek köszönhetően a legkedveltebb politikussá vált az akkori Csehszlovákiában. Világszerte ismert személyiség volt. Emberarcú szocializmusnak is nevezett reformmozgalmát a Varsói Szerződés szovjet irányítású katonai inváziója törte le 1968 augusztusában.

TASR