Pellegrini: „Eddig senki sem merte így átlépni a határokat”

2020. február 20. - 11:58 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök szokatlan módon nyitotta meg a parlament 58. ülésnapját. A Miroslav Beblavý körül tömörülő független képviselők ugyanis nem engedték oda a fő szónoki elemvényhez. A két oldalsó emelvény egyikéről beszélt, amit a parlamenti alkalmazottak vittek be a terembe csütörtök reggel. A függetlenek csak Pellegrini felszólalása után hagyták abba a tiltakozást és hagyták el a szónoki emelvényt.

Pellegrini: „Eddig senki sem merte így átlépni a határokat”
Fotó: TASR

Andrej Danko (SNS) a parlament elnöke kedd óta kétszer függesztette fel az ülést, mivel a független képviselők akadályozták a megtartását azzal, hogy elfoglalták a fő szónoki emelvényt. Danko csütörtökön ismét felszólította őket, hogy hagyják el az emelvényt, de erre csak Pellegrini beszéde után voltak hajlandók. A kormányfő bírálta a függetlenek és Beblavý viselkedését.

„Eddig senki sem merte így átlépni a határokat. Szégyellem magam az ellenzék miatt. Ezzel a színjátékkal megsértették az állam egyik szimbólumát, a parlamentet. Azzal, hogy letáboroztak az ülésteremben, az állami címer alatt, nyilvánvalóvá tették az egész nemzet előtt, hogy nem tartják tiszteletben saját államukat, amelyet szintén ez az intézmény képvisel"

– jelentette ki Pellegrini.

A miniszterelnök ezért nyilvánossághoz fordult, hogy ítélje el ezt a példátlan tettet, amilyenre véleménye szerint nem volt példa a szlovák történelemben.

„Azt hiszem, a szavazók ezt is beszámítják nekik a választáson. Beblavý és tortás harcostársai, amellett, hogy nem tartják tiszteletben a modern nemzet fontos szimbólumát, bebizonyították azt is, hogy téves elképzeléseik vannak a demokráciáról. Azt hiszik, hogy a demokrácia csak az övék” – jelentette ki Pellegrini.

Azt mondta, amikor „az utcai csatákban nem sikerült felkorbácsolniuk az érzelmeket, a politikai háborgást a parlamentbe vitték át”.

„Tanúi voltuk méltatlan viselkedésüknek a közösségi hálón, ahogy zokniban, pizsamában fészkelődnek a hálózsákjukban. Hát így viselkednek azok, akik azt állítják magukról, hogy az államot akarják irányítani" - mondta a miniszterelnök.

A parlamenti képviselőknek három törvénymódosításról kell tárgyalniuk a rendkívüli ülésen: a családtámogatás emeléséről, a 13. nyugdíj bevezetéséről és az autópálya-matricák eltörléséről. Ezenkívül állásfoglalást kell elfogadniuk az Isztambuli Egyezménnyel kapcsolatban is. A módosításokat rövidített eljárás keretében vitatják meg.


(TASR)