Pellegrini egészségügy-miniszterként nem csak "fűteni és világítani" akar

2019. december 17. - 20:38 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő kedden kijelentette: megbízott egészségügy-miniszterként nem csak "fűteni és világítani" akar.

Zuzana Čaputová államfő kedden elfogadta Andrea Kalavská (Smer-SD-jelölt) egészségügy-miniszter lemondását. A tárca vezetésével ideiglenesen Pellegrinit bízta meg. Utóbbi szerint Kalavská a tárca élén jó munkát végzett.

Pellegrini a rá váró konkrét teendőkről is beszélt. A választási ciklus végéig szeretne lezárni több projektet is, például néhány nagyobb kórház rekonstrukcióját, illetve a lekéri (Hronovce) speciális intézet felépítését.

Pellegrini hangsúlyozta: az államfővel egyetértettek abban, hogy az ő kinevezése a tárca élére jelenleg a legoptimálisabb megoldás. Úgy véli, ezzel megmutathatják, hogy egy kiemelten fontos tárcáról van szó, amelyet nem lehet csak úgy rábízni valakire pusztán azzal, hogy "fűtsön és világítson". "Holnap 8 órakor bemegyek a minisztériumba, összehívok egy gyűlést, kiosztom a feladatokat és dolgozunk. Rajtam az már nem segít, ha a kiömlött tej fölött fogok lamentálni" – szögezte le a kormányfő, aki pozitív változásokat ígért.

Pellegrini azt is bejelentette, hogy lemond a miniszteri fizetéséről, illetve jótékony célra fogja feljánlani azt.

Kalavská a lemondását követően azt mondta: nehéz szívvel, de egyszersmind a jól végzett munka érzésével távozik. Bízik benne, hogy a jövőbeli utódja fel tudja majd használni azt a reformtervezetet, amelynek az előkészítésén évekig dolgoztak. Hozzátette: Pellegrinivel „békében válnak el egymástól”.

TASR