Pellegrini egy fél lábbal már kint van a Smerből

2020. június 3. - 13:40 | Belföld

Peter Pellegrini exkormányfő szerdai sajtótájékoztatóján jelezte, hogy valóban távozhat a Smerből.

Pellegrini egy fél lábbal már kint van a Smerből
Peter Pellegrini (Fotó: TASR)

"Talán igazságosabb volna azt mondani, hogy ne ártsunk egymásnak, menjünk tovább külön utakon" - emlékeztetett, utalva rá, hogy ez valóban az egyik lehetséges verzió.

Elárulta, az az érzése, hogy az ő, illetve a Smer elnökének, Robert Ficónak a nézetei egyre inkább távolodnak egymástól. "Talán úgy volna helyénvaló, ha ezt nem húznánk tovább" - mondta.

A Smeren belül jó ideje, a választások óta pedig különösen téma a vezetőség cseréjének szükségessége. Peter Pellegrini már korábban jelezte, hogy indulna Robert Ficóval szemben a párt elnöki funkciójáért, szavai szerint modernebb szociális politikát kíván folytatni. Már korábban sem zárta ki, hogy távozna a Smerből, amennyiben nem járna sikerrel, és vélhetően nem ő volna az egyetlen.

A közelmúltban felszólította Robert Ficót a pártelnöki posztról való lemondásra. Fico is hangsúlyozta, hogy szükség van új harcosokra a pártnál, de nem teoretikusokra és naivakra. Pellegrini szavaira egyébként konkrétan egy szóval sem reagált.

A napokban közzétettek egy felmérést, melyen megmérték, hogy ha Pellegrini saját pártot alapítana, az csúnyán megverné egy most esedékes választáson a Smert. Lényegében a mostani Smernél is erősebb lehetne, behozva Igor Matovič OĽaNO-ját, míg a Smer támogatottsága 10% körüli értékre csökkenne.

(TASR)