Pellegrini egy kis egyezményt kötne az Egyesült Államokkal

2019. március 22. - 12:20 | Belföld

Szlovákia az Egyesült Államokkal való tárgyalásokban az ún. kis egyezményt támogatja, amely csak az ipari termékeket érintené, és emellett megszüntethetné az Egyesül Államok és Európa közt mindkét irányban mozgó árura kivetett vámot.

Pellegrini egy kis egyezményt kötne az Egyesült Államokkal
Fotó: TASR

Mindezt Peter Pellegrini kormányfő (Smer-SD) mondta el csütörtökön Brüsszelben, ahol az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozóján vesz részt.

Pellegrini Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős EU-biztossal és a Visegrádi Négyek képviselőivel tárgyalt. A tárgyalás célja az USA-val folyó beszélgetések állásának ismertetése volt. „Szlovákia az Egyesült Államokba autót exportáló országok közül az ötödik legjelentősebb, ezért ez egy kulcsfontosságú kérdés a számunkra" – hangsúlyozta a kormányfő.

Pellegrini emellett a támogatásáról biztosította az EU-biztost, annak érdekében, hogy minél hamarabb megkezdődjenek a kereskedelmi tárgyalások az USA-val. „A kis egyezmény megkötését támogatjuk, amely nem vonatkozna az agrártermékekre, csak az ipari termékekre, és amely megszüntethetné az Egyesült Államokból Európába hozott és Európából az Egyesült Államokba kivitt termékek vámját. Ez tehát nulla százalékos vámot jelentene" – magyarázta a miniszterelnök, aki szerint így nyolc százalékkal nőne a kereskedelem az Egyesült Államok irányába és kilenc százalékkal Európa felé.

Pellegrini a saját elmondása szerint azon lesz, hogy olyan nyilatkozatot fogadjanak el, amely felgyorsítja a tárgyalásokat. „Ellenkező esetben légüres térbe kerülünk, és akkor nem tudom, mit fogunk csinálni" – jegyezte meg.

(TASR)