Pellegrini: „Elfogadhatatlan, hogy egy menesztett kormány tíz hónapon át vezesse az országot”

2023. január 22. - 10:29 | Belföld

A parlamenten kívüli Hlas-SD tiszteletben tartja a népszavazás eredményét, ugyanakkor úgy véli, hogy az alkotmánymódosításnak ezt követően is prioritást kell élveznie a parlament számára. Felszólítja elsősorban az SaS és a Sme rodina pártokat, hogy az előrehozott választások júniusi időpontját szorgalmazzák.

Pellegrini: „Elfogadhatatlan, hogy egy menesztett kormány tíz hónapon át vezesse az országot”
Fotó: TASR

"Elfogadhatatlan, hogy egy menesztett kormány bármiféle mandátum és számos kompetencia nélkül tíz hónapon át vezesse az országot” – jelentette ki Peter Pellegrini, a Hlas elnöke.

A párt elutasítja azokat az értelmezéseket, miszerint a népszavazás sikertelensége a jelenlegi kormány, illetve koalíció támogatását jelenti. „A kormány továbbra is a történelmileg legmagasabb bizalmatlansággal rendelkezik az állampolgárok szemében, kétharmaduk pedig mielőbbi előrehozott választást szeretne. Felszólítom ezért a koalíciós képviselőket, hogy hallgassák meg ezt a kívánságot. Szlovákiának minél előbb előrehozott választásra van szüksége, hogy a jövőt illetően reményt adjon, valamint egy új, hozzáértő és felelős kormányt, amely kivezeti a válságból” – tette hozzá Pellegrini.

A párt csalódott a három legfőbb közjogi méltóság hozzáállásában, akik nem vettek részt a népszavazáson, és nem is szólították fel az embereket a részvételre. „Ez egy felelőtlen hazárdjáték a szlovák demokráciával és saját polgáraiknak megvetésével” – mondta Pellegrini.

Az Állami Választási Bizottság vasárnap megerősítette, hogy érvénytelen a szombaton tartott népszavazás. A részvételi arány mindössze 27,25 százalékos volt, az érvényességhez pedig legalább 50 százalékra lett volna szükség. Szlovákia történetének kilencedik népszavazását a Smer, illetve további ellenzéki pártok kezdeményezték.


TASR/para