Pellegrini enged Fico nyomásának, távozik a parlament vezetőségéből

2020. szeptember 11. - 08:15 | Belföld

Peter Pellegrini, a megalakulásra váró vadonatúj szakadárpárt, a Hlas jövendőbeli elnöke elejtette, hogy bejelenti távozását a parlament alelnöki tisztségéből.

Pellegrini enged Fico nyomásának, távozik a parlament vezetőségéből
Fotó: tasr

Egykori pártbeli elnöke, Robert Fico erre a Smer elnökségének augusztus végi egyeztetését követően szólította fel egykori emberét. Pellegrini a februári választásokat követően még a Smer jelöltjeként jutott hozzá a házelnökhelyettesi poszthoz, melyet a hagyomány szerint a legerősebb ellenzéki tömörülésnek ajánlanak fel a kormánypártok. A besztercebányai politikusazóta kilépett a Smerből, és Hlas-SD néven új pártot alapított.

"Nyilvánosan bejelentettem, hogy felelősségteljesen és becsületesen járok el. Hivatalosan értesítem erről a közvéleményt szerdán, a parlamenti ülés kezdete előtt. De biztosíthatom önt, hogy engem nem kell semmire sem felszólítani" - nyilatkozta Pellegrini

a Joj TV csütörtök esti műsorában. Utalva korábbi tömörülésére, a Smerre, megjegyezte, "amennyiben a párt a saját tulajdonának tartja ezt a funkciót, nem vagyok odaragasztva semmilyen bársonyszékhez. Számomra fontosabb az, hogy minden gond nélkül, egyedül is mozoghatok az utcákon, és találkozgathatok az emberekkel" - szúrt oda egykori pártfőnökének Pellegrini. "Azt teszem, amit elvárnak tőlem" - szögezte le az exkormányfő.

A kormánypártok abban egyeztek meg, hogy nem szavazzák meg a Hlas önálló frakcióvá alakulását. Ettől még Richard Sulík gazdasági miniszter úgy véli, hogy Pellegriniék részt vehetnek a Házbizottságnak nevezett testület ülésein, ahol a törvényhozás számára javaslatot tesznek a parlament üléseinek napirendjére.

A Smernek nemcsak Pellegrini parlamenti alelnöki posztjával van problémája, hanem azzal is, hogy a Ficótól szintén lelépő Richard Raši a parlament összeférhetetlenségi bizottságát vezeti. Míg a Smer Pellegrini helyére a párt alelnökét, Juraj Blanárt, addig Raši posztjára Boris Suskot javasolja.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Peter Pellegrini nem hagy semmit se a véletlenre, amikor arról van szó, hogy az új pártjának az útját kívánja egyengetni. Bár 10 ezer támogató elég lenne a Hlas nevezetű tömörülés bejegyeztetésére, az exkormányfő augusztus közepén 94 ezer aláírással robogott be a belügyminisztériumba.

(aktuality)