Pellegrini és Danko elszívták a békepipát

Tegnap még Danko úgy nyilatkozott, hogy betelt nála a pohár, és beszélni akar Pellegrinivel, ma viszont az SNS elnöke már így nyilatkozott a kormányfővel történő találkozója után: "Ha valaki azt várta, hogy veszekedés lesz a koalícióban, akkor az jobb, ha észhez tér".

Pellegrini és Danko elszívták a békepipát
Peter Pellegrini és Andrej Danko (Fotó: TASR)

Andrej Danko hozzátette: A kormánykoalícióban nincs szó nézeteltérésről a rendőrség vezetését illetően, de vannak olyan dolgok, melyek a koalíció normális működését érintik. Személyi kérdésekről nem volt szó.

Pellegrini szerint az, ami az SNS és közte történt, csupán az elmúlt napok hektikusságának volt az eredménye.

„Félreértés vagy tájékozatlanság érzése alakulhatott ki. De a tárgyalás barátságos, konstruktív és szakmai volt. Biztosítottam az SNS-t arról, hogy számomra a kormányprogram teljesítése a legfontosabb. Biztosítottam az SNS-t arról, hogy nem szándékozom változtatni Szlovákia külpolitikai orientációján, amely egyértelműen Európa-párti. És biztosítottam őket, hogy a keleti szomszédjainkhoz való hozzáállásunkon sem változtatunk, mert korrekt viszonyra van szükségünk keleti irányban is”

– mondta a kormányfő. Pellegrini hozzátette: A találkozóról úgy távozik, hogy nem maradtak nyitott kérdések, és feszültség sem. Készen áll arra, hogy a Híddal is találkozzon.

A találkozón a közelgő önkormányzati választásokról is szó volt, amelyek a kommunikáció további javítását követelik meg. Pellegrini elmondta: Érdemes lesz átgondolni, hogy a koalíció hogyan fog hozzáállni az önkormányzati választásokhoz. „Független képviselők áradatával számolhatunk, ezenkívül az ellenzék tábora is ott van. Még nem döntöttünk, hogy egész Szlovákiában együttesen lépünk-e fel, de van abban logika, hogy regionális szinten is segítsük egymást” – tette hozzá.

Danko a szerdai elnökségi ülés után az közölte, hogy az SNS meghívja Pellegrinit, hogy megbeszéljék a kormányzással kapcsolatos kérdéseket. Az mondta, hogy nem szeretne a sajtóból értesülni a miniszterek vagy magas tisztségviselők távozásáról. Így nem érzi jól magát a koalícióban. Ugyanakkor hangsúlyozta: Az SNS nem akarja megnyitni a koalíciós megegyezés kérdését.

A Híd nem azonosult az SNS Pellegrinit érintő kritikájával. „A legfontosabb politikai kérdésekben semmiféle változást nem érzékelünk a kormánykoalícióban” – írja a párt az állásfoglalásában.

(TASR)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.