Pellegrini és Kiska egymást piszkálta a köztévében!

2020. február 16. - 13:59 | Belföld

Az RTVS vasárnap déli vitaműsorának vendége Peter Pellegrini miniszterelnök és Andrej Kiska exelnök, a Za ľudí párt elnöke.

Pellegrini és Kiska egymást piszkálta a köztévében!
Peter Pellegrini és Andrej Kiska (Fotó: TASR)

Kiska beszélt arról, hogy a Smer által javasolt szociális csomagok csak a félelmük megnyilvánulását jelentik. "Mindannyian egy elrabolt országról beszélünk, valamint Kočnerről, a Smer felelősségéről két fiatal halálában. A Smer nem ezt szeretné hallani, és szeretné elterelni a választók figyelmét" - húzta alá. Ebben pedig a legrosszabb szerinte, hogy kirajzolódik az együttműködés a fasisztákkal.

Pellegrini erre azzal kontrázott, hogy a kormánynak az utolsó napig érvényes a mandátuma, és tart attól, hogy az új kormány felállásáig hónapok telhetnek el tétlenségben, és a nyugdíjasok meg sem élnék a 13. havi nyugdíjukat. A gyorsított eljárás mellett tulajdonképpen ugyanezzel érvelt, mivel úgy véli, a választások után káosz állhat elő.

Pellegrini később megemlítette, hogy hozzá szokott járulni a Dobrý anjel gyűjtéseihez, amely szervezetet Kiska alapította. A volt elnök erre úgy reagált, hogy tud róla, másrészt viszont egy jól működő államban ilyen szervezetnek nem is kéne léteznie.

Pellegrini azzal is védte a Smer által javasolt intézkedéseket, hogy Kiska gazdag ember, neki nyilván nem számít, ha valamiből 25 euróval többet kap. "Mi meg fogjuk találni minderre a pénzt. Ha viszont ők nem fogják, akkor mondják meg, hogy ezeket el fogják törölni.

Kiska odadörgölte Pellegrini orra alá, hogy ő is jelen volt, mikor Robert Fico megfenyegette őt. "A Bôrikban ültek, mikor Ficóval azt mondták nekem, hogy ha kinevezem őt alkotmánybíróvá, akkor az összes ellenem irányuló eljárás megszűnik. Amint azt válaszoltam, hogy soha, én nem hagyom magam zsarolni, jött a gyanúsítás" - mondta, mire Pellegrini tagadott.

Ő viszont azt hozta fel, hogy ha hiszünk a rendőrségnek, amikor Bašternák ellen nyomoz, vagy az újságírógyilkosság ügyében, akkor hinnünk kell akkor is, mikor a volt elnök ellen folytatnak eljárást.

Kiska leszögezte, a rendőrségnek el fogja mondani, szerinte ki áll a videó mögött, amelyen két poprádi kétes figura beszél vele kapcsolatos gyanús földügyletekről. Szerinte ugyanakkor megrendezett videóról van szó, aminek az utolsó másodpercében még az is látszik, hogy valaki elindul kikapcsolni a kamerát.

Egy másik téma kapcsán Pellegrini elmondta, nem tetszik neki, ahogy az újságírók különböző információkat hoznak nyilvánosságra Marian Kočnerről és a hozzá közel álló személyekről, mivel szerinte "Kočner könyvtárába mindenkinek bele kellene látnia".

A miniszterelnök nem örülnek annak, ha a következő kormányfő például a PS elnöke, Michal Truban lenne, mivel ő még semmilyen funkciót nem töltött be a politikában, ellenben vele, aki több funkciót is ellátott, mire miniszterelnök lett.

Kiska erre azt mondta, hogy az ő listájukról számos személyt ki tudna állítani, aki képes azonnal elvezetni egy országot.

(Denník N)