Pellegrini felszólította Gröhlinget, hogy viselkedjen „férfiként”

2020. július 15. - 07:23 | Belföld

Peter Pellegrini (független képviselő), a parlament alelnöke szerint Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszternek „férfiként” kellene viselkednie a diplomamunkájával kapcsolatos ügyben és megtennie a megfelelő politikai gesztust.

Pellegrini felszólította Gröhlinget, hogy viselkedjen „férfiként”
Fotó: TASR

Robert Fico, a Smer-SD elnöke nem akarja kommentálni az ügyet és alkalmatlan társaságnak nevezte az egész kormánykoalíciót.

Pellegrini szerint ha már Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke képtelen volt meghozni a megfelelő politikai döntést, akkor legalább az oktatási miniszter „viselkedhetne férfiként”, hiszen neki kellene példát mutatnia az összes egyetemi hallgató számára, „nem pedig azt kérni, hogy tüntessék el a diplomamunkát az internetről”.

„Nagyszerű politikai gesztus lenne, de mivel úgy tűnik, nem hajlandó rá, az embereknek meglesz a véleményük az egész SaS-ről, hiszen emlékeznek a párt múlt heti kijelentéseire Boris Kollárral kapcsolatban, és most látják ezt a 'salto mortale'-t, hogy minden pont fordítva van, ha a párt saját miniszteréről van szó” - nyilatkozta a parlament alelnöke. Pellegrini szerint nem szabad megengedni, hogy a szőnyeg alá söpörjék az ügyet.

Fico szerint a Smer-SD csak tartja magát korábbi álláspontjához, amikor nem kommentálja az ügyet, így tett Boris Kollár és Andrej Danko esetében is. A pártelnök hozzátette, emellett nincs elegendő információja, így pedig nem akar ítélkezni mások felett, de azt hozzátette, hogy „ennyire inkompetens társaság még nem irányította az országot”.

A Denník N hétfőn (július 13.) arról tájékoztatott, hogy a miniszter egy plagizált diplomamunkával szerezte meg magiszteri titulusát, és a munkába szinte teljes egészében átmásolta korábbi, baccalaureátusi munkáját is. Gröhling kedden bejelentette, hogy nem mond le posztjáról, de ma már máshogyan írná meg a diplomamunkáját.


TASR