Pellegrini felszólította Kičurát, hogy egyelőre ne öltse fel újra a talárt

2020. március 23. - 18:08 | Belföld

Peter Pellegrini volt kormányfő és a Smer-SD alelnöke felszólította Kajetán Kičurát, az Állami Tartalékalap elnökét, hogy ne térjen vissza a bírói hivatásához mindaddig, amíg nem tudja tisztázni magát az ellene felhozott vádak alól. Kičurát hétfőn várhatóan felmentik a hivatalából az egészségügyi ellátmánnyal kapcsolatos közbeszerzés során vétett hibák miatt.

Pellegrini felszólította Kičurát, hogy egyelőre ne öltse fel újra a talárt
Fotó: TASR

Kičura jelenleg felfüggesztett bírói státuszban van. „Felszólítom őt, hogy semmi esetre se öltse fel újra a talárt, amíg nem tudja tisztázni magát a vádak alól. Én személyesen tettem jelentős lépéseket a bíróságok és az ügyészségek megtisztítása érdekében. Megengedhetetlen, hogy az embereknek kételkedniük kelljen abban, vajon a sorsukról döntő személy feddhetetlen-e” – írta Pellegrini a közösségi hálón. Hozzátette: ha bebizonyosodik, hogy Kičura hibát vétett, soha többé nem szabadna bíróként tevékenykednie.

A volt kormányfő hangsúlyozta: az új típusú koronavírus terjedése miatt összehívott válságstáb minden tagjától felelős hozzáállást várt, arra viszont nem volt kapacitása, hogy mindegyiküket külön-külön ellenőrizze. Úgy véli, hogy a Kičurával kapcsolatban felmerült gyanút alaposan ki kell vizsgálni. „Rendkívüli időkben a felelőtlen magatartásért rendkívüli büntetés jár” – figyelmeztetett. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha Kičura mégsem hibázott, és most is csak a „szokásos politikai színjátékról” van szó, akkor joga van ahhoz, hogy bocsánatkérést követeljen.

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő vasárnap kilátásba helyezte, hogy a kormány leváltja Kičurát az Állami Tartalékalap éléről, sőt büntetőfeljelentést is tesz ellene. Matovič szerint a tartalékalap elnöke gazdasági kárt okozott, emellett a közérdeket és a lakosság egészségét is veszélyeztette. A NAKA hétfőn eljárást indított az Állami Tartalékalap beszerzéseivel és a pozsonyi Konventná utcai lakások megvásárlásával kapcsolatban


TASR